Zišli sa mocní globalisti: Donald Trump je vraj hrozbou pre aktuálny svetový poriadok

    0
    Globalizácia ilustračná foto (Autor: TASR)

    V nedeľu sa v hlavnom meste Spojených arabských emirátov Dubaji konal Svetový vládny summit, ktorého sa zúčastnili lídri mnohých krajín a inovátori prezentujúci technológie zajtrajška. Svetoví globalisti, ktorí sa na akcii zišli, dlho hovorili aj o Donaldovi Trumpovi a fenoméne, ktorý predstavuje.

    Jeho meno bolo vyslovované takmer bez prestávky – v postranných debatách, v otázkach pre zúčastnených prednášajúcich aj na hlavnom pódiu. Dokonca aj vtedy, keď meno amerického prezidenta nezaznelo, jeho všadeprítomná hrozba pre aktuálny svetový poriadok visela vo vzduchu,“ píše Blake Hounhell pre konzervatívny server Politico.

    Svetový vládny summit konajúci sa v Spojených arabských emirátoch bol prvou veľkou medzinárodnou akciou uskutočnenou po tom, čo sa prezidentom Spojených štátov amerických oficiálne stal newyorský miliardár Donald Trump.

    Nálada medzi štyrmi tisíckami zúčastnených by sa dala opísať ako niečo medzi zmätkom a obavou,“ píše Hounhell pre Politico.

    Niet sa čomu čudovať; summitu sa zúčastnili svetové kozmopolitné elity, v opozícii voči ktorým Donald Trump postavil svoju volebnú kampaň. Ani po voľbách Trumpov tím nezmenil svoju rétoriku a v jednom z povolebných rozhovorov sa Trumpov hlavný stratég Steve Bannon do globalistov oprel naplno: Globalisti sú zodpovední za zbedačenie americkej robotníckej triedy a vytvorenie strednej triedy v Ázii. Teraz sa Američania musia postarať o to, aby už tak s nimi nebolo zaobchádzané.

    Akciu začal zakladateľ Svetového ekonomického fóra Schwab

    Donald Trump, ktorý pre svoj obchod rovnako využíva lacnú ázijskú pracovnú silu, z poklesu životnej úrovne americkej robotníckej triedy viní svetových globalistov. Jedným z takýchto globalistov je celkom iste aj zakladateľ švajčiarskeho Svetového ekonomického fóra Klaus Schwab, ktorý summit v Dubaji otvoril s tým, že stručne opísal populistickú vlnu vedenú Donaldom Trumpom.

    Ľudia v niektorých častiach sveta sú skutočne naštvaní. Fakty už nie sú to hlavné. Falošné správy sú možno už dôležitejšie ako samotná realita,“ uviedol Schwab, ktorého organizácia symbolizuje presne tú ideu, proti ktorej Trump vystupuje.

    Nemali by sme sa vracať späť k neoliberalizmu a pokúšať sa všetko napraviť tým, že ten systém urobíme inkluzívnejším. Sme svedkami prebiehajúcej revolúcie proti tomuto systému, jeho náprava teda nie je dostatočná.

    Globalizmus a nacionalizmus nie sú nezlučiteľné javy

    Globalizmus a nacionalizmus by sme nemali považovať za nezlučiteľné javy. Sme globálnou spoločnosťou so spoločnou budúcnosťou. Rovnako tak však potrebujeme aj národnú identitu,“ vyhlásil Nemec Schwab.

    Nemecký inžinier potom predstavil svoju najnovšiu knihu s názvom Štvrtá priemyselná revolúcia, v ktorej prezentuje optimistický pohľad na posledné pokroky v odbore umelej inteligencie, genetiky a kryptografie.

    Schwab však dodal aj to, že akcelerácia technologického vývoja existujúce deliace línie zrejme len ešte viac rozšíri a prispeje k vytvoreniu viacerých Trumpov.

    Mnoho otázok týkajúcich sa Donalda Trumpa dostala aj riaditeľka Medzinárodného menového fondu Christine Lagardová. Francúzska právnička pozitívne ohodnotila jeho daňovú reformu a plány na obnovu infraštruktúry. Víťazstvo Donalda Trumpa dáva za vinu svetovým elitám, ktoré zabudli na obyčajných ľudí.

    Internacionalizácia je skvelá, svetový obchod je skvelý. Zabudli sme sa však zamerať na delenie sa o benefity globalizácie,“ uviedla.

    Niektorí zúčastnení hrozbu, ktorú v očiach mnohých expertov predstavuje Donald Trump pre globalizmus, skôr zľahčovali. Jedným z nich bol globalista a spisovateľ Parag Khanna, ktorý vo svojej prezentácii poukazoval na štatistiky dokumentujúce rozvoj vo svetových obchodných stykoch takmer bez akejkoľvek účasti Spojených štátov.

    Podľa singapurského autora Paraga Khannu môže Donald Trump súčasný trend len urýchliť.

    - Reklama -