Žiadni džentlmeni. Aj Izrael má svojich futbalových chuligánov. Pozrite si, koho nenávidia a čo stvárajú

    0
    Tvrdé jadro Beitaru Jeruzalem je symbolom pravicovej politiky Izraela (Autor: Facebook, NBC News)

    Hovorkyňa polície Luba Samriová uviedla, že počas razie zadržala špecializovaná jednotka 56 chuligánov Beitaru Jeruzalem združených v divízii La Familia“, známej svojimi radikálnymi názormi voči arabskej populácii.

    Vznik La Familie“ sa datuje do roku 2005, pričom skupina je známa jednak svojou hrdosťou na židovské korene a jednak svojou otvorenou nenávisťou voči arabskému svetu. Skupina, ktorá okupuje východnú tribúnu domáceho stánku Teddy Stadium, sa považuje za jediných skutočných vlastníkov klubu, pričom medzi obľúbené chorály patrí napr. popevok Smrť Arabom“ alebo Mohamed je teploš.

    Počas včerajšieho nočného zásahu skonfiškovali kukláči granáty, svetlice a inú zakázanú pyrotechniku. Skupinu fanúšikov monitorovala polícia vyše pol roka, pri jej odhalení asistoval aj samotný klub. Ten má svojich ultras už dlhšie v zuboch.

    Sú s nimi problémy

    Za správanie svojho tvrdého jadra boli v klube, korene ktorého treba hľadať v sionistickom mládežníckom hnutí Beitar, už viackrát potrestaní, pričom rozhodne nie všetci radoví priaznivci s extrémistickými názormi skupiny súhlasia. 

    V klubovom znaku je vyobrazený sedemramenný svietnik menora, jeden zo symbolov judaizmu.

    Kontroverzná situácia nastala začiatkom roka 2013, keď kluboví funkcionári angažovali dvoch moslimských futbalistov z Čečenska.

    Zdroj: Facebook, Aqsa United FC

    La  Familia nielenže nové posily vypískala, respektíve vybučala, jeden z členov skupiny sa počas tréningu dokonca snažil preniknúť na ihrisko s cieľom inzultovať aspoň jedného z Čečencov.

    Vo februári 2013, teda len pár týždňov po angažovaní dvojice Zaur Sadajev – Gabriel Kadijev, zhorela úplne do tla 76-ročná klubovňa. Podozrenie padlo okamžite na členov tvrdého jadra, pričom práve tento moment ešte viac rozhneval manažment klubu, ako aj bežných fanúšikov Beitaru. 

    Zaujímavosťou je, že práve tím z Jeruzalema bol možným súperom bratislavského Slovana v 3. predkole Európskej ligy. Keďže Slovan však z pohárovej súťaže prekvapujúco vypadol, izraelský celok a ani La Familia“ na Slovensko nezavítajú.

    autor: mr, TASR

    - Reklama -