Žiadne no-go zóny ako vo Švédsku nechceme, hromží nórska ministerka

    0
    Imigranti na nórskej hranici (Autor: SITA)

    „Nedostatok integrácie môže rozdeliť našu krajinu. Skúsenosti našich najbližších susedov by mali byť pre nás varovným signálom, aby sme sa zobudili,“ uviedla Sid Jensenová na tlačovke z tohto týždňa. Podľa ministerky financií, ktorá stojí na čele konzervatívnej Strany pokroku, je nemysliteľné, aby sa v Nórsku stalo to, čo vo Švédsku.

    V Nórsku sa tento rok blížia parlamentné voľby a téma migrácie je aj v severských krajinách pomerne horúca, keďže spomínané Švédsko má s pribúdajúcimi migrantmi stále väčšie problémy a nórski politici viackrát varovali, že sa môžu preliať veľmi ľahko cez hranice.

    „Štvrte, kde neplatia zákony a vnútorná bezpečnosť, násilie a kriminalita gangov je výsledkom úplného zlyhania integrácie a imigračnej politiky,“ tvrdí Jensenová. Už v roku 2009 líderka Strany pokroku varovala pred takýmto vývojom počas návštevy štvrti Rosengard v Malmö. V tom čase sa však stretla doma len s kritikou liberálov.

    „Stretla som sa s odsudzovaním a masívnou kritikou. Poniektorí dokonca vraveli, že Strana pokroku by nemala diskutovať o imigračnej politike, ale stáť pevne počas búrky, a čas teraz ukázal, že moje varovania boli absolútne opodstatnené,“ pripomenula ministerka.

    Celý text v angličtine nájdete TU.


     

    - Reklama -