Žiadne nemecké istoty alebo britský blahobyt. Krajiny EÚ začali vracať migrantov do Grécka

    0
    Utečenci na Balkáne (Autor: SITA)
    Legislatíva EÚ ukladá migrantom povinnosť požiadať o azyl v prvej krajine, do ktorej vstupujú. Tieto pravidlá však boli pozastavené v dôsledku silnej migračnej vlny v roku 2015, keď státisíce ľudí, väčšinou sýrskych utečencov, vstúpili do Grécka s cieľom dostať sa ďalej do Európy.
     
    Exekutíva EÚ vlani v decembri nezáväzne odporučila, aby krajiny Únie nelegálnych migrantov, ktorí prišli po 15. marci, začali postupne vracať späť do Grécka.
     
    Podľa dnešného vyhlásenia hovorcu EK pre oblasť migrácie, vnútorných záležitostí a občianstva Toveho Ernsta podali po tomto odporúčaní eurokomisie viaceré členské štáty žiadosť o presun migrantov späť na grécke územie. K presunom však nedošlo, lebo Grécko musí poskytnúť záruky, že má dostatočne dobré podmienky na ich prijatie.
     
    Tlačová agentúra AP pripomenula, že grécky azylový úrad tvrdí, že dostal žiadosti o vrátenie viac ako 400 migrantov. Sedem žiadostí bolo doteraz prijatých a podľa gréckeho ministerstva pre migráciu pôjde celkovo o nízky počet presunutých migrantov.
     
    “V najbližších mesiacoch prijmeme niekoľko desiatok ľudí. Za predpokladu, že budeme mať vhodné podmienky na ich prijatie,” uviedol dnes minister pre migráciu Jannis Muzalas v rozhovore pre súkromnú televíziu Skai. Podľa AP minister dodal, že ide o “symbolický krok” diktovaný záväzkami Grécka v EÚ.
     
    Muzalas však priznal, že grécki partneri v EÚ v rámci programov relokácií migrantov a spájania rodín doteraz prijali viac ako 30.000 utečencov z územia jeho krajiny.
     
    Utečenci a migranti, ktorí na základe dublinskej dohody budú vrátení späť do Grécka, nájdu podľa údajov gréckeho azylového úradu ubytovanie v prenajatých bytoch alebo v táboroch na pevnine a budú mať možnosť požiadať o azyl.
     
    Komisia upozornila, že všetkým osobám, ktoré boli prijaté späť do Grécka, boli pri ich prvom vstupe do krajiny odobraté odtlačky prstov.
     
    - Reklama -