Žiadna diskusia, von zo sály! Koluje VIDEO, ako Martin Schulz vyhnal europoslanca z parlamentu. Tú scénu musíte vidieť

    0
    Bývalý predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz (Autor: SITA)

    Martin Schulz bol predsedom Európskeho parlamentu a dnes za nemeckú sociálnu demokraciu ašpiruje na post kancelára. Predvolebné prieskumy zatiaľ naznačujú, že by skutočne mohol poraziť doterajšiu kancelárku Angelu Merkelovú, a tak ju aj nahradiť.

    Ešte v čase, keď bol predsedom Európskeho parlamentu – v marci 2016 -, sa Schulz dostal do ostrého sporu so svojím kolegom, europoslancom zvoleným v Grécku v roku 2014 Eleftheriosom Synadinosom. Politik zvolený do Európskeho parlamentu za grécke radikálne, podľa mnohých neonacistické zoskupenie Zlatý úsvit Schulza podľa všetkého priviedol do zúrivosti. Video teraz koluje po európskych sociálnych sieťach.

    „Teraz vám odcitujem vetu, ktorú považujem jednak za neakceptovateľnú, jednak za jasne trestuhodnú. Ide o vetu kolegu Synadinosa k debate medzi EÚ a Tureckom. Citujem: Ako napísali osmanskí vedci, Turci sú barbari opovrhujúci Bohom, podvodníci a špinavci. Turek je ako pes, ktorý sa hrá na hrdinu, ale keď má bojovať proti nepriateľovi, utečie. Jediná cesta, ako sa dá efektívne zaobchádzať s Turkami, je päsť a rozhodnosť.“

    Táto veta je podľa Schulza v rozpore s Rokovacím poriadkom Európskeho parlamentu, lebo jasne „smeruje proti základným zásadám EÚ“, rozohnil sa Schulz. Za tieto slová sa vtedajší predseda Európskeho parlamentu dočkal hlasného potlesku. Počkal, než doznie, a pokračoval.

    „Tu došlo k prekročeniu určitej červenej čiary a rezonuje tu rasizmus. Ja vám jasne hovorím, so mnou nie!“ Rozhodol sa preto navrhnúť pre svojho gréckeho kolegu určité kárne opatrenie. Konkrétne vylúčiť ho z rokovania. „O mojom okamžitom opatrení sa nebude diskutovať. Vyzývam vás, aby ste opustili sálu,“ udrel budúci možný nemecký kancelár.

    Poprosím stráž, vyveďte poslanca!

    Grécky poslanec Synadinos sa však nechcel nechať umlčať a vytrvalo sa hlásil o slovo. Ale Martin Schulz takisto trval na svojom stanovisku. „O mojom rozhodnutí sa nebude diskutovať! Ešte raz vás vyzývam, odíďte zo sály!“ Keď potom kolega aj naďalej zostával na svojom mieste, Schulz požiadal bezpečnostnú službu, aby Synadinosa vyviedla zo sály. Tá to skutočne urobila.

    Rokovací poriadok Európskeho parlamentu v článku 11 ukladá poslancom, že musia rešpektovať hodnoty vymedzené v základných dokumentoch EÚ.

    „Správanie poslancov je založené na vzájomnej úcte, hodnotách a princípoch ustanovených v základných zmluvách Európskej únie, rešpektuje dôstojnosť parlamentu a nenarúša riadny priebeh parlamentnej činnosti ani pokojnú atmosféru vo všetkých priestoroch parlamentu. Poslanci dodržiavajú pravidlá parlamentu o zaobchádzaní s dôvernými informáciami. Nedodržiavanie týchto noriem a pravidiel môže viesť k použitiu opatrení v súlade s článkami 165, 166 a 167,“ píše sa v článku 11 rokovacieho poriadku.

    V článku 165 sa následne hovorí o tom, že pri narušení priebehu rokovania môže predseda Európskeho parlamentu prijať okamžité opatrenie. „Ak poslanec pokračuje v rušení poriadku alebo pri ďalšom narušení mu môže predseda odobrať slovo a vykázať ho z rokovacej sály až do konca rokovania. Toto druhé opatrenie môže predseda použiť s okamžitou platnosťou a bez druhého napomenutia v prípadoch mimoriadne závažného porušenia. Generálny tajomník okamžite zabezpečí, aby sa také disciplinárne opatrenie vykonalo za pomoci uvádzačov a v prípade potreby za pomoci bezpečnostnej služby parlamentu.“ Schulz to aj urobil.

    „Nacisti!“

    Niektorí europoslanci sa však svojho gréckeho kolegu predsa len zastávali a Schulz ich dôrazne vyzýval, aby sa upokojili. Zároveň dodal, že im nemôže brániť, keby chceli opustiť sálu spoločne so Synadinosom.

    „O ďalšom priebehu vyšetrovania vás budem informovať, dámy a páni, teraz môžeme pristúpiť k hlasovaniu. Veľmi pekne vám ďakujem,“ uzavrel Schulz svoje vystúpenie. Zo sály sa v tej chvíli ozval výkrik: „Nacisti!“

    Eleftherios Synadinos bol pred svojím vstupom do politiky armádny dôstojník a čelil tureckej invázii na ostrov Cyprus. K tej došlo v roku 1974. Turecká armáda vtedy obsadila asi 40 percent ostrova a toto územie drží dodnes. Získal hodnosť generála, velil gréckym špeciálnym silám a pracoval aj v ústredí NATO.

    - Reklama -