Žiadna aféra nebola, pýtate sa tupotiny, zaútočil premiér. Kotleba vraj nikdy nevelebil Hitlera. Lídri koalície a opozície diskutovali oddelene

    0
    Richard Sulík a Robert Fico (Autor: SITA)
    Ako sa politikom darí odpovedať na korupciu. To bola jedna z nosných tém relácie TA3 V Politike. Na začiatok nedeľnej diskusie pripomenula spravodajská televízia prieskum agentúry AKO, podľa ktorého je Béla Bugár najdôveryhodnejším straníckym predsedom na Slovensku. 
     
    Premiér Robert Fico chcel odľahčiť atmosféru a na poďakovanie moderátora za to, že predsedovia koaličných strán prijali pozvanie do mimoriadnej relácie pri príležitosti jedného roka koaličnej vlády, odpovedal otázkou. „Prečo mimoriadne? Ak nás budete volať, my budeme radi chodiť,“ nadhodil predseda vlády. 
     
    Prvý rok vo vysokej politike uplynul aj pre Slovenskú národnú stranu (SNS) pod vedením šéfa národnej rady Andreja Danka, ktorý skonštatoval, že to malo rýchly spád. „Za krátky čas sme dokázali určité priority, kompromisy. Nie je to vždy selanka, pretože každá vláda sa vyznačuje rivalitou,“ povedal na margo istých nezhôd v koalícii. 

    Iná alternatíva neexistuje

    To, že by niekedy pred vlaňajšími voľbami zvažoval prípadnú koalíciu so stranou Sloboda a Solidarita (SaS), Danko odmietol. „Je to klamstvo,“ skonštatoval. Vláda vraj stojí za svojimi hodnotovými prioritami. Predseda parlamentu a šéf SNS vyzdvihol vládnu pomoc pre dôchodcov, menšiny a sociálne slabých. „Neviem si predstaviť, aká iná vláda by mohla byť zostavená,“ dodal. 
     
    Slová šéfa slovenských národniarov potvrdil aj premiér. „Táto trojica, čo tu sedí, teraz nemá alternatívu,“ povedal o sebe a svojich koaličných partneroch Fico. Predseda vlády odmietol výhrady k zostaveniu vlády, lebo je to podľa neho zrkadlo volieb a takto Slováci rozhodli. 
     
    V koalícii vraj idú stranícke predsudky bokom. „Koho by napadlo, že dnes budú v jednej vláde sedieť predstavitelia Národnej strany (SNS) a Mosta-Híd,“ povedal Fico. Podľa premiéra potrebuje Slovensko stabilnú vládu, „lebo v Európe sa dejú vážne veci“, čím myslel finančné problémy niektorých krajín. 
     
    Znova padli slová o tom, že Slovensko musí zostať v jadre EÚ, aj keby došlo k jej deleniu na výkonnejšie a menej výkonné ekonomiky. „Ak nebude mať Slovensko finančnú disciplínu, môže vypadnúť z kola von. Nech sa deje v EÚ čokoľvek, musíme byť súčasťou jej jadra,“ zdôraznil. 
     
    Problémy v koalícii, ak nejaké nastali, si podľa Danka predsedovia vždy „vydebatovali v kuchyni“. Najviac trápia predsedu SNS „klamstvá z úst opozičných politikov“, proti ktorým je podľa Danka ťažké bojovať. 
     
    Na otázku moderátora, či bolo spojenie so stranou Smer-SD po voľbách akýmsi podvodom na voličoch, ktorý sa odráža aj na preferenciách, predseda strany Most-Híd odpovedal vyhýbavo. „Nikdy som nepovedal, že so Smerom nie… Volili nás preto, aby sme splnili program. A ako máte plniť program, keď nie ste vo vláde,“ obhajoval Bugár koaličné spojenie so Smerom. 

    Pýtate sa „tupotiny“ 

    Prišlo aj na nepríjemné otázky, ktorým sa premiér bránil útokom na moderátora Nora Dolinského. „Vám evidentne chýbajú tie každodenné tlačovky za Ivety Radičovej,“ odpovedal Fico na otázku o údajných vnútrokoaličných sporoch. Pri tom však neostalo. 
     
    Podľa premiéra ide v koaličnom programe všetko podľa plánu. „Programové vyhlásenie vlády sa napĺňa a napĺňa sa tak, že mám obavy, či nebudeme musieť prísť s niečím novým,“ povedal. 
     
    Moderátor sa predsedu vlády pýtal aj na aféry, ktoré sa objavili v médiách v uplynulých mesiacoch, ako napríklad vlani údajné predraženie osláv predsedníctva Rady Európskej únie či kauza Bašternák. „Pýtate sa na tupotiny,“ zaútočil premiér a povedal, že to nemá nič spoločné s transparentnosťou a korupciou. Kauza okolo obvineného podnikateľa Ladislava Bašternáka sa podľa Fica ťahá už od roku 2010. 
     
    Podľa premiéra táto vláda „nemala žiadnu inú aféru“, okrem udalostí na rezorte diplomacie, ktoré za žiadnu aféru nepovažuje.  
     
    Predseda vlády sa v jednej chvíli posťažoval, že vraj „každý prehliada úspechy vlády“, ktorá je podľa neho pod tlakom opozície a „robí, čo robí“, ale to nechcel Robert Fico ďalej komentovať. 
     
    Kritika na adresu moderátora za to, akým spôsobom kladie otázky, pokračovala a vyvolala reakciu. „Ja môžem aj odísť a vy môžete rozprávať,“ skonštatoval moderátor Noro Dolinský na prekrikovanie predsedov koaličných strán.  
     
    „Veľmi mi vadí rozdielny meter, ktorý máte na vládu a na opozičných poslancov,“ povedal Fico všeobecne o novinároch. Na prepojenie ministra Roberta Kaliňáka a obvineného podnikateľa Ladislava Bašternáka reagoval premiér tvrdo a rázne. „Nerobte takéto jednoduché závery, že je to nejaká kauza,“ odpovedal Fico. 
     
    Danko povedal, že by malo aj v tomto prípade platiť pravidlo „padni, komu padni“, a ak sa preukáže vina, mal by byť páchateľ, ktorého obvinili, potrestaný. 

    Extrémizmus a rokovací poriadok 

    Béla Bugár pochválil v boji proti extémizmu ministerstvo spravodlivosti, ktoré ovláda jeho strana, za vytvorenie špeciálneho útvaru na tento účel. Predseda Mosta-Híd priznal, že počet tých, ktorí vnímajú korupciu v politike, sa síce zvýšil, ale dodal, že počet reálne podaných sťažností na korupciu klesol o 18 %. Premiér zase skonštatoval, že nechápe, prečo médiá robia reklamu extrémistom. 
     
    Na margo nového rokovacieho poriadku, ktorý je v platnosti len pár mesiacov, jeho najväčší zástanca a spoluautor Andrej Danko uviedol, že je efektívny a sú v ňom demokratické mechanizmy. Nie je preto podľa neho pravda, že by okliešťoval slobodu prejavu v parlamente tak, ako to tvrdí opozícia. 
     
    „Keď dáte otázku, či je rokovací poriadok neefektívny, tak mi je do plaču,“ povedal moderátorovi Danko. Podľa predsedu NR SR vláde berie silu najmä „plytké vnímanie“ zo strany opozície. 
     
    „Efektivita rokovania v NR SR, že sa vedie dialóg, je v podstate zákonná, ale už sa tam neosočujeme. Veď mne nadávali opoziční poslanci a urobili mi peklo, nadávali mi, že skapem, zhyniem,“ povedal šéf národniarov. 
     
    Príkladom efektivity rokovacieho poriadku je podľa Bélu Bugára aj to, že sa podarilo prinútiť poslancov Ľudovej strany Naše Slovensko, aby na sebe nenosili do rokovacej sály odznaky so slovenským dvojkrížom.  

    Mečiarove amnestie

    „Amnestie sú dlhodobá spoločenská trauma, ktorá sa tu deje 20 rokov,“ povedal o amnestiách a ich rušení Danko. Rokovanie parlamentu o tejto kontroverznej téme sa podľa predsedu NR SR posunulo, pretože sa vraj čaká na opozíciu. 
     
    Zrušenie amnestií Vladimíra Mečiara považuje premiér za „riešenie na hrane ústavy, ktoré ale môže byť riešením“. 
     
    O podpore rušenia amnestií zo strany kotlebovcov Béla Bugár uviedol, že nedošlo k žiadnym priamym rokovaniam a to iba ĽSNS vyjadrila podporu vládnemu návrhu rušenia amnestií. „My sme na rozdiel od opozície nerokovali s kotlebovcami. My nerokujeme s fašistami,“ povedal Bugár. 
     
    Koaličný návrh na zrušenie amnestií navrhovaný poslancom Jánom Budajom by mohli podľa Bugára napadnúť tí, ktorých sa amnestie týkajú. 

    Opozícia si berie slovo

    V druhej časti relácie TA3 V Politike sa k slovu dostali opoziční predsedovia, ktorí reagovali na otázku, v akom stave je slovenská spoločnosť po prvom roku koaličnej vlády a či skutočne platí to, čo tvrdili predstavitelia koalície, že došlo k zvýšeniu výberu daní, zlepšeniu sociálnej situácie a zníženiu nezamestnanosti. 
     
    „To, čo túto vládu najviac charakterizuje, je morálny úpadok,“ povedal na úvod šéf SaS a europoslanec Richard Sulík. Podľa neho boli hrubo porušené predvolebné sľuby. Sulík spomenul kauzu Bašternák, ktorá je vraj neodmysliteľná. „Množstvo iných káuz sa zametá pod koberec,“ skonštatoval.
     
    „Nikdy neboli tak blízko daňové podvody k premiérovi ako dnes,“ povedal Sulík na margo kauzy Bašternák. 
     
    Líder hnutia OĽaNO-NOVA Igor Matovič uviedol, že v súvislosti s koalíciou súhlasí so spojením vláda kontinuity a pokroku. „Kontinuitu vidím v kšeftoch a rozkrádaní, v tom, že sa kryjú navzájom,“ povedal poslanec. 
     
    Predseda ĽSNS Marian Kotleba priznal, že prišiel meniť štýl politiky na Slovensku, tak ako deklaroval pred voľbami. „Myslím, že sa nám to darí. Naši poslanci sa nezapájajú do toho cirkusu a tých škriepok, čo v parlamente vládnu,“ obhajoval politiku ľudákov ich predseda.
     
    Boris Kollár z hnutia Sme rodina hneď na úvod povedal, že je v parlamente aj politike nováčikom. Slovo politik podľa neho zosobňovalo pri jeho vstupe do politiky klamára a zlodeja. „Keď som vošiel do politiky, zistil som, že je to skutočne tak,“ skonštatoval predseda Sme rodina. 
     
    Štandardní politici fungujú podľa Kollára tak, že „najprv naplnia svoje vrecká, potom vrecká oligarchov, ktorí ich podporujú, a začínajú okrádať“ voličov. Líder hnutia Sme rodina uviedol, že jeho strana podporuje všetky zákony v prospech ľudí. „Prišli sme do politiky podporovať ľudí, nie oligarchov,“ uviedol. 

    Útok na kotlebovcov 

    Reč sa hneď v počiatku druhej časti relácie s opozičnými poslancami zvrtla na extrémizmus a terčom bol najmä Marian Kotleba, ktorý priznal, že sú to len kollárovci, ktorí ich návrhy zákonov podporia. 
     
    Igor Matovič neoslovil predsedu ĽSNS inak ako „fašista Kotleba“ a pokračoval v tom až do skončenia vysielania. 
     
    Aj Boris Kollár priznal, že na Slovensku bujnie extrémizmus, ale vidí ho v niečom úplne inom, ako v kotlebovcoch v parlamente. „Na Slovensku je silný extrémizmus. Na Slovensku sa extrémne kradne, extrémne sa okrádajú občania a toto vyvoláva tú nevôľu. Keby nebol tento extrémizmus, nebol by tu Kotleba v parlamente a nebol by tu ani Boris Kollár, pretože by do politiky nemusel ísť,“ povedal Kollár. 
     
    Richard Sulík zase prirovnal Kotlebu k Robertovi Ficovi, čo si predseda ľudákov vyprosil. 
     
    Obzvlášť ostrá bola výmena názorov medzi Igorom Matovičom a Marianom Kotlebom. Líder hnutia OĽaNO-NOVA vylúčil akúkoľvek spoluprácu s ĽSNS a opakovane nazýval Kotlebu fašistom. 
     
    Odpoveď šéfa ľudákov bola však rovnako tvrdá, keď obvinil Matoviča z toho, že „dotiahol do NR SR registrovaného agenta ŠtB Jána Budaja“. Spojenie s ideálmi Adolfa Hitlera, ktoré naznačoval Igor Matovič, Kotleba odmietol. „S Hitlerom nemám nič spoločné. Nikdy som nechválil a nevelebil Hitlera. Dokonca som si nedovolil povedať ani to, čo premiér, že Hitler mal dobrý ekonomický program,“ povedal šéf ĽSNS. 
     
    Boj proti extrémizmu, ktorý zvolila vláda, je podľa Matoviča „trápny“. 

    Amnestie, EÚ a politická vražda 

    Došlo aj na amnestie Vladimíra Mečiara. Boris Kollár chce zrušiť buď všetko, alebo nič. Teda aj Mečiarove amnestie, aj milosti exprezidenta Michala Kováča. Richard Sulík a SaS požaduje zrušenie amnestií. 
     
    Marian Kotleba tvrdí, že jeho poslanci nepodporia vládou predkladaný návrh, ak v ňom nebude zahrnuté aj zrušenie milostí. Igor Matovič chce zabrániť premlčateľnosti aj po zrušení amnestií, aby boli zodpovední aj potrestaní a nielen usvedčení. 
     
    Všetci opoziční lídri sa zhodli, že podporia odvolanie ministra sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera, ktoré chce opozícia vyvolať už nasledujúci týždeň. 
     
    Premiér podľa Sulíka síce chce, aby sme boli v jadre EÚ, ale v skutočnosti to vraj znamená odovzdávanie viacerých kompetencií do Bruselu. 
     
    Kotleba tvrdí, že EÚ sa nedá reformovať a budúcnosť Európy je v spoločenstve národov, ktoré by podľa neho mali spolupracovať ako rovný s rovným. Referendum o vystúpení z EÚ je stále cieľom ĽSNS. 
     
    Matovič v závere vyzval, aby smrť exposlanca Františka Gauliedera dal policajný prezident prešetriť niekomu inému ako železničnej polícii, pretože podľa neho by mohlo ísť o „politickú vraždu“. 
     
    Celú reláciu nájdete TU.
     
    - Reklama -