Žiaden Európan na svete nebude v bezpečí, ak… Vystríha turecký prezident

    0
    Recep Tayyip Erdogan (Autor: TASR)

    Turecko sa dostalo do diplomatickej šarvátky s Holandskom a Nemeckom, ktoré zakázali demonštrácie tureckej menšiny na svojom území. Turci žijúci v týchto krajinách chceli v európskych štátoch organizovať pochody na podporu aprílového referenda, v ktorom sa majú občania Turecka vysloviť za alebo proti posilneniu právomocí prezidenta. Nemecké aj holandské úrady však takéto aktivity zakázali a začala sa slovná prestrelka, ktorá naberá na obrátkach.

    Z Ankary teraz prišlo doposiaľ najtvrdšie a najráznejšie varovanie z úst prezidenta Erdogana. „Ak Európa bude takto pokračovať, žiaden Európan nikde na svete nebude môcť chodiť bezpečne po ulici,“ povedal turecký prezident pred novinármi v Ankare.

    Erdogan však pri ráznom varovaní neskončil. „My ako Turecko vyzývame Európu, aby rešpektovala ľudské práva a demokraciu,“ povedal prezident, ktorý čelí celosvetovej kritike za tvrdé represie voči novinárom aj svojim politickým odporcom.
     
    Turecko je síce spojencom NATO, ale nebránilo mu to obviniť Nemecko z používania nacistických praktík. Napätie ešte väčšmi vystupňovalo uväznenie nemeckého novinára tureckého pôvodu Deniza Yucela. Ten mal podľa tureckej prokuratúry „šíriť propagandu pre teroristickú organizáciu“.

    „Prezident Erdogan, ohrozujete všetko, čo ste spolu s ostatnými vybudovali. Ukončite nevýslovné prirovnania k nacistom. Nepretrhávajte zväzky s ľuďmi, ktorí si želajú partnerstvo s Tureckom. Rešpektujte vládu zákona a slobodu médií aj novinárov a prepustite Deniza Yucela,“ vyzval Frank-Walter Steinmeier v prvom príhovore po nástupe do prezidentskej funkcie, ktorá je v Nemecku do veľkej miery symbolická.

    Celý text v angličtine nájdete TU.

     

    - Reklama -