Zhrozenie z prieskumu v Nemecku. Protiimigračná AfD je druhou najsilnejšou stranou

    0
    Protest AfD v Regensburgu (Autor: Václav Fiala)

    V najnovšom prieskume inštitútu INSA pre noviny Bild skončili sociálni demokrati so ziskom iba 15,5 percenta hlasov (pokles o 1,5 percenta oproti predchádzajúcemu prieskumu) až tretí za AfD, ktorej by dalo hlas 16 percent opýtaných(nárast o jedno percento), uviedla agentúra DPA. Vo vlaňajších septembrových voľbách získala SPD 20,5 percenta hlasov.

    Kresťanskodemokratická únia (CDU) kancelárky Angely Merkelovej si polepšila o dva percentuálne body na 32 percent. 

    Slobodná demokratická strana (FDP) sa podľa prieskumu teší podpore deviatich percent obyvateľov Nemecka (pokles o 1,5 percenta), strana Ľavica by získala 11 percent a zelení 13 percent hlasov. 

    Šéfka poslaneckého klubu AfD v Spolkovom sneme Alice Weidelová reagovala na prieskum euforickými tweetmi. “Sme ľudová strana!” napísala v jednom, v ďalšom stálo “Sme druhí najsilnejší v Nemecku!”

    Predseda AfD Jörg Meuthen na Facebooku konštatoval, že CDU a SPD sú – prinajmenšom podľa tohto prieskumu – so ziskom 47,5 percenta na míle vzdialení od väčšiny. Môžu si však za to sami, pretože míňajú miliardy na utečencov namiesto toho, aby sa starali o svoj vlastný národ.

    Pre SPD je to ďalšia rana, ktorá prišla napriek tomu, že Martin Schulz odstúpil po skončení koaličných rokovaní z čela strany, nebude ani v budúcej vláde a za svoju nástupkyňu si vybral šéfku parlamentnej frakcie Andreu Nahlesovú.

    Presne 463.723 členov SPD bude od utorka do 2. marca vo vnútrostraníckom referende hlasovať o pôvodne nechcenom obnovení tzv. veľkej koalície s konzervatívcami. Medzičasom sa však vzhľadom na klesajúce voličské preferencie objavili v členskej základni SPD hlasy varujúce pred novými voľbami.

    - Reklama -