Ženy v minisukniach sa na islamské teroristky nemenia. Prezident Kirgizska zaťal do živého

    0
    Almazbek Atambajev (Autor: TASR)

    Atambajev nedávno zdôraznil, že nemá problém s moslimskými tradíciami, no odmieta „arabizáciu“ Kirgizska, ktorého populácia je z 80 percent moslimská. Kirgizská vláda pritom nedávno spustila reklamnú kampaň, ktorej cieľom je zabrániť „prílišnému“ zahaľovaniu sa. Jej súčasťou sú bilbordy, ktoré na ľavej strane zobrazujú ženy v tradičnom kirgizskom odeve a na pravej ženy zahalené v nikábe a čiernych burkách. Nápis na dolnej strane konštatuje: „Úbohí ľudia! Kde to smerujeme?“

    Nie je prekvapujúce, že „antiburková“ kampaň si našla svojich kritikov, najmä zo strany rôznych moslimských organizácií. „Keď sme rozmiestnili pútače, objavili sa nejakí chytrí ľudia a začali poukazovať na minisukne. Naše ženy nosia minisukne od 50. rokov minulého storočia a nikdy si nepomysleli, že si na seba dajú výbušný opasok,“ reagoval prezident Atambajev na kritiku.

    Kirgizský prezident ďalej konštatoval, že obliekanie sa do islamistického odevu nie je typické pre kirgizskú kultúru, ale taktiež má potenciál zradikalizovať nositeľa. „Teroristi sú šialení ľudia… Oblečenie niekedy môže meniť ľudí,“ vyjadril sa.

    Burky, nikáby a ďalšie moslimské závoje majú saudskoarabský pôvod. Ich používanie sa v moslimskom svete rozšírilo prostredníctvom úspešnej propagácie striktnej wahhábistickej interpretácie islamu. 

    - Reklama -