Zemanovi klesli preferencie. Vládna kríza v Česku poškodila všetkých jej aktérov

    0
    Miloš Zeman (Autor: TASR)

    Postoj Miloša Zemana vo vládnej kríze mu vzal časť tradičných voličov. Ubudlo ich najmä medzi staršími ľuďmi. Naopak, potenciálnych voličov prezidentského kandidáta Jiřího Drahoša po vládnej kríze pribudlo o sedem percent. Napriek tomu by však aj teraz najviac Čechov v prezidentských voľbách hlasovalo za Zemana.

    “Jiří Drahoš sa aktívne vyjadruje k súčasnej politike. I na svojom Facebooku uvádza, ako by riešil vládnu krízu a ako by postupoval v rôznych témach, takže sa začína profilovať. Silný je vo veľkých mestách a predovšetkým v Prahe,” vysvetľuje podľa ČRo Lea Michalová z Medianu.      

    Zhruba každý druhý Čech nie je spokojný s tým, že Sobotka z ČSSD zostal premiérom. Naopak, koniec Andreja Babiša z hnutia ANO na poste ministra financií rozdeľuje spoločnosť na dva rovnako veľké tábory. “Jeden hovorí, že je s tým určite spokojný, druhý, že je určite nespokojný,” dodáva Michalová.

    S tým, že Babiš už nie je prvým podpredsedom vlády a ministrom financií, súhlasia najmä vysokoškolsky vzdelaní Česi. Naopak, negatívne to vnímajú najmä starší ľudia.

    Bleskový prieskum vykonala spoločnosť Median v dňoch 25.-26. mája a zúčastnilo sa na ňom vyše 1000 ľudí, spresňuje Český rozhlas.

    - Reklama -