Zeman znovu na Hrad? Prezident prezradil svoje plány

    0
    Miloš Zeman, prezident Českej republiky (Autor: Hans Štembera)

    “Dobre viete, ako som sa rozhodol,” povedal na úvod Zeman, čím pripomenul svoje vyhlásenie na štvrtkovej akcii. 

    Odmietol, že by bol favoritom volieb, pričom uviedol príklady z Poľska a Slovenska, kde jeho “priatelia” Bronislaw Komorowski a Robert Fico, ktorí boli tiež favoritmi, prehrali s menej známymi kandidátmi. 

    Rozhodnutie kandidovať následne označil za ťažké, pričom zhrnul argumenty pre aj proti. Faktorom proti kandidatúre bol pre neho vek, keďže má 73 rokov a “podľa štatistikov mi zostávajú dva roky života”, čím narážal na priemernú dĺžku života mužov. 

    Zeman ďalej povedal, že podstúpil zdravotné vyšetrenia, ktoré mu potvrdili dve choroby – neuropatiu nervov dolných končatín a cukrovku. Spomenul tiež svoje hodnoty glykémie v krvi a tlak. Zdravotný stav sa mu však nezhoršuje ani nezlepšuje, je teda neutrálny faktor.

    Pre kandidatúru ho vraj naopak presviedčala “podpora verejnosti”. “Prácu, ktorú robím, robím rád,” konštatoval Zeman s tým, že ako prezident môže hájiť záujmy ČR.

    “Keď som porovnal tieto faktory, rozhodol som sa tak, ako som včera (vo štvrtok) oznámil,” povedal ďalej český prezident s tým, že sa nepovažuje za favorita, pretože mnoho voličov si želá zmenu. Tá však podľa neho môže byť zmenou k lepšiemu, ale aj horšiemu.

    “Zaväzujem sa, že nebudem útočiť na žiadneho z prezidentských kandidátov. Ai ak on bude útočiť, ja na to nebudem reagovať,” sľúbil prezident s tým, že sa nebude zúčastňovať ani na žiadnych televíznych a rozhlasových diskusiách.

    Svoju kandidatúru oznámili už skôr podnikateľ a textár Michal Horáček, podnikateľ Igor Sládek a lekár a aktivista Marek Hilšer, pričom ďalší možní uchádzači o prezidentský úrad čakali práve na Zemanovo rozhodnutie. 

    V historicky prvej priamej voľbe českého prezidenta porazil Zeman v roku 2013 Karla Schwarzenberga, pričom získal takmer 55 percent hlasov.

    - Reklama -