Zeman to nemieni Sobotkovi uľahčiť ani o kúsok. Obracia sa na ústavný súd

    0
    Miloš Zeman (Autor: TASR)

    Najvyšší český predstaviteľ to uviedol dnes na tlačovej konferencii na záver návštevy Libereckého kraja s tým, že verdikt Ústavného súdu ČR je pripravený rešpektovať.

    Podľa Zemana sa právne názory na jeho postup v prípade navrhovaného odvolania vicepremiéra a ministra financií Andreja Babiša líšia. Hlava štátu si preto chce počkať na výklad členov ústavného súdu, informoval spravodajský kanál verejnoprávnej Českej televízie ČT24.

    Navyše prezident podčiarkol, že ministra z čela tak dôležitého rezortu, akým sú financie, nemožno odvolať bez toho, aby bol známy jeho nástupca.

    Miloš Zeman poprel úvahy o jeho mocenskom pakte s Andrejom Babišom tvrdiac, že najmenej dvakrát s ním nesúhlasil a preto o žiadnom pakte nemôže byť ani reči. “Mocenské pakty sa opierajú o trvalú názorovú zhodu,” zdôraznil a dodal, že preto neuzavrel takéto spojenectvo ani s vicepremiérom, ani s premiérom Bohuslavom Sobotkom.

    Za “patologickú spodinu českej spoločnosti” označil prezident demonštrantov, ktorí v stredu vyšli do ulíc, aby dali vo viacerých mestách ČR najavo svoj nesúhlas so škandálmi okolo Andreja Babiša i so Zemanovým prístupom k riešeniu vládnej krízy. Súčasne sa odmietol s nimi stretnúť.

    Ústavný súd prednostne a rýchlo rozhodne o Zemanovom podnete

    Prednostne a veľmi rýchlo vybaví Ústavný súd ČR čokoľvek, čo bude mať nejakú spojitosť so súčasnou situáciou v krajine. Vyplýva to z dnešných slov jeho predsedu Pavla Rychetského pre internetový server Novinky.cz, ktorý však celú záležitosť odmieta ďalej komentovať.

    Ide o reakciu na slová prezidenta ČR Miloša Zemana, ktorý dnes na záver návštevy Libereckého kraja oznámil, že sa obráti na ústavný súd so žiadosťou o výklad, či je hlava štátu povinná odvolať ministra za akýchkoľvek okolností, ak o to požiada predseda vlády.

    Verdikt Ústavného súdu ČR je hlava štátu podľa vlastných slov pripravená rešpektovať, keďže ide o rozhodnutie inštitúcie, ktorá má ako jediná oprávnenie vykladať ústavu.

    - Reklama -