Zeman pre ruskú agentúru skritizoval postoj EÚ ku Krymu. Únii vraj chýba silný vodca

    0
    Miloš Zeman (Autor: TASR)
    „Na jednej strane je tu Kosovo, kde existovala záruka (autonómie v rámci Srbska) zo strany OSN. Táto záruka nebola naplnená. Na druhej strane je Krym, kde prebehlo referendum. Je to politika dvojakého metra, a to je zle,“ povedal podľa ruskej agentúry Zeman.
     
    Podľa informácií ČTK sa český prezident označil za jediného európskeho politika, ktorý hovorí v tomto zmysle. To ale podľa neho neznamená, že aj iní nepremýšľajú podobne. Zeman sa nazdáva, že len „nemajú dosť statočnosti, aby sa vyslovili verejne“.
     
    Miloš Zeman sa v rozhovore vyjadril pre rozšírenie spolupráce európskych krajín s Ruskom v boji proti terorizmu. „Nikto nespája viac než spoločný nepriateľ. A Rusko má v tejto otázke svoju historickú skúsenosť. Prečo by sme sa nespojili v boji proti islamskému extrémizmu?“ citovala agentúra českého prezidenta.
     
    Európskej únii podľa Zemana chýba silné vedenie. „Spojené štáty majú silného vodcu, ktorým je prezident. Platí to aj o Rusku alebo Číne. Povedzte mi, kto je silným vodcom Európskej únie? Nikto taký, bohužiaľ, nie je,“ uviedol.
     
    Zeman ruskej agentúre povedal, že je zástancom ochrany vojnových pomníkov sovietskych vojakov v Českej republike. Stav pamätníkov, na ktorých zachovaní veľmi záleží Kremľu aj veľkej časti ruskej verejnosti, ruské oficiálne miesta v prípade Česka – na rozdiel napríklad od Poľska – hodnotia vysoko.
     
    Znepokojenie Moskvy, vyjadrené aj diplomatickou cestou, vyvolávajú ale dlhodobé spory o osud pomníka sovietskeho maršala Ivana Koneva v pražských Dejviciach. Mestská časť je vystavená kritike od ľavicových politikov, že plánuje pomník odstrániť. Zastupiteľstvo sa bráni tvrdením, že namiesto odstránenia pomníka schválilo návrh na osadenie piedestálu ceduľami v českom, ruskom a anglickom jazyku.
     
    Maršala Koneva, ktorý sa podieľal na oslobodzovaní Prahy na konci druhej svetovej vojny, ale aj na potlačení maďarského povstania v roku 1956, si Zeman váži a je si istý, že jeho pomník v Prahe zostane. „Ľudia, ktorí sa pokúšajú prepisovať naše dejiny, tieto dejiny nechápu,“ povedal prezident a dodal, že takí fanatici sú v každom štáte. V Česku ich ale podľa neho nie je veľa.
     
    - Reklama -