Zdrvujúca analýza pomerov v Bielom dome. Prehovoril vyhodený Steve Bannon

    0
    Biely dom, sídlo a pracovisko prezidenta Spojených štátov amerických, Washington D.C. Foto: SITA

    Steva Bannona považovali za najbližšieho spolupracovníka prezidenta USA Donalda Trumpa. Teraz to už neplatí. Kancelár Bieleho domu generál John. F. Kelly dosiahol Bannonov odchod zo sídla prezidentov. Od kroku vraj očakáva, že sa zlepšia vzťahy medzi prezidentom a republikánskou väčšinou v Kongrese. Za iných okolností by asi Trump mohol pohodlne vládnuť s republikánskou podporou, ale súčasná situácia je špecifická. Republikánska väčšina sa stavia prezidentovi na odpor. Predovšetkým z dôvodu nejednoznačného postoja k rasistickým nepokojom v Charlottesville.

    Donald Trump

    Donald Trump Zdroj: TASR

    The Washington Post však upozorňuje, že Kelly a ďalší Trumpovi spolupracovníci zrejme dúfajú v nápravu vzťahov s republikánmi. Márne. Trump sa totiž ďalej správa veľmi nevyspytateľne. Stačí sa pozrieť na jeho Twitter. Generál Kelly sa možno snažil Trumpovi vysvetliť, aby tweety obmedzil, ale podľa denníka zjavne neuspel.

    Bannon však republikánom odkázal, že by mali Trumpa podporovať. Predovšetkým prezidentove daňové plány a stavbu múru na hraniciach s Mexikom. Inak riskujú, že sa znepáčia voličom prezidenta. Ako však dnes už bývalý poradca prezidenta Trumpa zároveň dodal, neočakáva, že medzi Trumpom a republikánmi to bude „ružové“. O každý politický krok vraj zvedú tvrdú bitku. Žiadna administratíva v histórii nebola taká rozdelená v otázke ďalšieho smerovania, ako je tá Trumpova. Napätie v Bielom dome sa teda nezmierni.

    Steve Bannon (v strede)

    Steve Bannon (v strede) Zdroj: TASR

    Okrem tweetov budú totiž Spojené štáty riešiť aj vzťahy Trumpovho tímu a Ruska. Trump sa bude musieť navyše venovať iným problémom, napríklad otázke zvýšenia stropu štátneho dlhu. Konečne bude nepochybne chcieť, aby sa republikáni vrátili k zrušeniu zdravotného programu Obamacare. Ide o zásadné témy, v ktorých zatiaľ nepanuje vládna zhoda.

    Ľudia, ktorí Trumpa poznajú, hovoria, že sa bude aj naďalej zaujímať o Bannonove názory. A samotný Bannon sa vráti k práci v spravodajskom serveri Breitbart News, odkiaľ sa pokúsi zúčtovať so svojimi odporcami. Bannon tvrdí, že má pocit, akoby mal znovu „prst na spúšti“, a je pripravený „rozdrviť opozíciu“. Dal tiež jasne najavo, že rozdelenie tímu Donalda Trumpa sa podobá rozdeleným Spojeným štátom. Krajina je podľa jeho názoru rozdelená a demokrati a republikáni budú musieť nájsť cestu, ako zahladiť tieto rozpory. Budú musieť riešiť nezamestnanosť a vytrácajúcu sa národnú identitu, ktorú bude treba obnoviť.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -