Zdeněk Troška: Hillary? Stačí jedna šialená baba na našej pologuli. Len aby Trump neskončil ako Kennedy. Zo Západu mám správy, ktoré TV nemôže zverejniť

    0
    Režisér Zdeněk Troška (Autor: Archív ZT)

    Po útokoch v Berlíne koncom roka sa mnohí ľudia začali vyjadrovať v tom zmysle, že poriadne bezpečnostné opatrenia sa vždy začnú robiť až po… Keď sa na to pozrieme sedliackym rozumom, nešlo útoku nejako zabrániť alebo ho trebárs zmierniť? Čo si myslíte o tom, že betónové zábrany sa začali okolo niektorých trhov inštalovať až po útoku? Určité informácie o tom, že niečo také hrozí, predsa vraj boli. Navyše s ohľadom na to, čo sa pred časom stalo v Nice…

    Majú pravdu. Všetko až po. Žijeme stále v pocite, že nám sa tu predsa nemôže nič stať. A potom sa čudujeme. My sa čudujeme aj tomu, že v januári padá sneh a mrzne, že v auguste páli slnko, vlastne nás stále niečo zaskakuje. A nejaké betónové zátarasy na trhovisku? Taký terorista si ich obzrie, zátarasu preskočí a odpáli na sebe bombu. Alebo si vyberie iné miesto bez zátarás. A ak bol niekto niekde informovaný, že hrozí nejaká takáto akcia, mohol vôbec urobiť všetko pre to, aby sa tragédii zabránilo? Niekedy sa to podarí, mnohokrát to nie je možné ani odhadnúť.

    Vždy po nejakom útoku aj u nás začnú platiť prísnejšie bezpečnostné opatrenia. Ako vy vnímate ochranu u nás? Skutočne pomôže viac policajtov alebo napríklad aj vojakov v uliciach?

    Ich prítomnosť možno vzbudí pocit, že som chránený, strážený. Ale nakupovať vianočné darčeky, obrazne povedané, pod hlavňami samopalov, medzi betónovými zátarasami a inými ochrannými nevyhnutnosťami, prepáčte, je trochu čudné, nemyslíte? Podľa mňa by sa mali hlavne uzavrieť a strážiť hranice a týchto nami nepozvaných migrantov sem jednoducho nevpustiť. Kto si ich pozval, nech ich tam má. Akým právom ich pchá Merkelová či Brusel iným? To je akoby ste si domov pozvali návštevu a potom ju na obed či prespanie nútili susedom. Skúste si len tak bez ničoho ako oni vyraziť do sveta a chcieť kdekoľvek ubytovanie, skvelú peňažnú podporu, toto a tamto, skrátka všetko. Myslím, že len dôsledné a rázne hraničné opatrenia nás ochránia od nešťastí, ktoré vídame dnes a denne zo všetkých kútov Európy. A to nehovorím o úplnej absencii trebárs osobných, a hlavne zdravotných prehliadok. Keď letíte kamkoľvek, div vás na letisku nevyzlečú donaha, zoberú vám aj šampón, a ich sem nekontrolovane prúdia tisíce. Nebude dlho trvať a budeme znova budovať ochranné zátarasy na hraniciach, rovnako ako to robia Maďari, Rakúšania, Slovinci a iní.

    Po útokoch v Berlíne sa rovnako ako po predošlých útokoch opäť zdvihla vlna odporu voči migrantom, utečencom. Ako vidíte vývoj utečeneckej krízy?

    Odpor po takýchto útokoch je samozrejmý, to uzná každý normálne uvažujúci človek. Podľa mňa sa musíme vzoprieť nezmyselnej politike EÚ – USA a riadiť sa svojím rozumom, inak dopadneme ako Nemecko, Francúzsko, Taliansko, Švédsko. Je to všetko predovšetkým otázka príčiny a nie dôsledkov. Riadená likvidácia európskej kultúry a vôbec všetkého. Kto to spustil, kto (im) to platil, kto tým čo sledoval. Všetci máme v živej pamäti obrázky prvých imigrantov – urastených mladých mužov, skvele oblečených aj živených. Takto predsa nevyzerá utečenec zbedačený vojnou. A keď už uteká, tak do najbližšieho bezpečia. A títo si vyberali Nemecko, Francúzsko, Anglicko, Švédsko – podľa najvyšších sociálnych dávok. Presne vedeli, kde platia najviac, kde je lepšie to a kde ono. Prečo tí mladí muži nešli obhajovať svoju vlasť, nebojovali proti zlu?

    Čítal som pred časom rozhovor s nimi – priznali, že utekali pred narukovaním do armády, že nechceli bojovať, a tí, ktorí mali v krvi nomádsky spôsob života a v podstate niečo ako stály domov nepoznali, povedali, že doma je tam, kde sa majú dobre. A pretože propaganda hlásala, že ich Európa pozýva, víta a sľubuje všetky radosti sveta, prečo by nešli, keď im mutter Merkel otvára svoju štedrú náruč? Obhajovala sa pred svetom, že budú obohatením našej európskej kultúry. Zaujímalo by ma, koľko percent z nich pracuje, ako svojím nevšedným spôsobom posilňujú najrôznejšie sektory hospodárstva. Zatiaľ o ničom takom neviem.

    Veľkým neopomenuteľným bodom tohto útoku na Európu je ich náboženstvo, postavené na intolerancii k neveriacim. Európsku humánnosť a demokraciu berú ako našu slabosť a samozrejmé područia, pretože sú vychovávaní v tom, že sme len biednou prekážkou v ich živote, otroci určení slúžiť im. Keby nebolo tohto nezmieriteľného náboženského rozdielu, verím, že by spoločné spolužitie nebolo také ťažké. Bohužiaľ, skutočnosť je úplne iná. Dnes už verím, že na našu dobrú vôľu, podanú pomocnú ruku, demokratický a kresťanský prístup človeka k človeku čoskoro doplatíme.

    Avšak dúfam, že tento rok prinesie nové, ústretové prístupy k mnohým veciam, ktoré doteraz vyvolávali vo svete len napätie, stres, nedôveru a strach.

    Od zastavenia prílivu utečencov, nastolenia prísnych pravidiel pohybu osôb po európskom kontinente, to znamená predovšetkým prísne ustrážiť všetky prístupové cesty do Európy, po súši i na mori. Nech mi nikto nehovorí, že to nejde. Keby sa celé slávne NATO miesto nezmyselných provokácií na východnom fronte venovalo práve ochrane svojich ľudí, konečne by robilo niečo užitočné a zmysluplné.

    Máte nejaké informácie od priateľov, ako to ohľadom migrantov vyzerá v Nemecku alebo vo Francúzsku?

    Od svojich priateľov žijúcich tam dostávam správy, ktoré by naše televízie i tlač asi sotva smeli zverejniť, zrejme v rámci zachovania pokoja a nešírenia paniky. Najrôznejšie a najhroznejšie veci, ktoré obyčajné obyvateľstvo prežíva, si zatiaľ tu nevieme ani predstaviť. Od toho, že do domov či bytov vtrhne mnohočlenná skupina imigrantov s tým, že tam budú bývať s vami, a keď sa vám to nepáči, vyhodia vás von, keď si automaticky berú všetko, čo sa im páči, tak v obchodoch, ako aj v domácnostiach, keď z nudy a radosti zo šírenia strachu napádajú s neuveriteľnou agresivitou občanov od detí po starcov, ako sa im zapáči, vlastne ako ich to učí Korán. A polícia nemôže zasahovať, pretože to má niekým zakázané. Všetci sa pýtajú, ako dlho to bude ešte trvať. Pomaly si zvykajú žiť v strachu a neistote.

    Do Poľska dorazili v minulých dňoch vojaci NATO. Zhruba tri a pol tisíca vojakov má posilniť NATO na jeho východnom krídle a slúžiť ako odstrašujúca sila voči Rusku. Čo na to hovoríte?

    Je to absolútna nehoráznosť, niečo také stupídne, že zostáva rozum stáť. Alebo skôr ďalšia ukážka pokrivenej americkej demokracie. To hádam už z ľudí robia úplných hlupákov. Kto je najväčším agresorom na svete, je jasné všetkým. Úplne presne to povedal akýsi americký študent, reagujúc na slová Meryl Streepovej na odovzdávaní Zlatých glóbusov, ktorá sa obávala, že nevhodná (Trumpova) politika povedie len k oslabeniu Ameriky. Študent jej jasne a celkom výstižne povedal, že celé slávne USA vedú vojnu v siedmich štátoch sveta, že zapríčinili to a to a vtedy, a vôbec že sú príčinou všetkého zla a utrpenia na svete. Veď Spojené štáty vlastne neprestali od štyridsiateho piateho bojovať. Spočítajte si, koľko vojnových konfliktov odvtedy vyvolali vo svete a s akým dosahom. Možno sa budete diviť!

    Čo si vôbec celkovo myslíte o NATO? Vy ste, tuším, minulý rok podpísali aj petíciu za vypísanie referenda o vystúpení Českej republiky z NATO…

    Pokiaľ si spomínam – pripomínam, že nie som politik a nijako sa o politiku nezaujímam – bola dohoda, že po zániku Varšavskej zmluvy zanikne aj NATO, keď už vlastne nemá nepriateľa. Varšavská zmluva bola zrušená a NATO zostalo. Vraj ako akýsi policajt svetového poriadku. A potom sa to začalo – provokácia a likvidácia všetkých a všetkého, čo stálo USA v ceste ich záujmu nastoľovania americkej demokracie. A nachádzal sa nepriateľ tam a tam, a keď práve žiadny nebol, vymysleli si ho. A teraz, keď už roz***ali polku sveta, si vymysleli, že najväčšou hrozbou je Rusko. A hurá naň! Stále sa oháňajú Krymom a Ukrajinou. A prečo? Pretože im Putin prekazil túžbu rozmiestňovať svoje vojenské základne na Kryme a ovládať tak ďalšie územia, ktoré im neprináležia. (Krym obsadila cárovná Katarína II. Po rusko-tureckej vojne v rokoch 1768 – 1774 a v roku 1783 ho pripojila k Rusku. V roku 1954 ho Chruščov administratívne pridelil k Ukrajine, ale stále zostávalo pod ruským dozorom. Miestna klebeta hovorí, že tak urobil ako darček svojej ukrajinskej manželke.) V nedávnom referende sa 96 % obyvateľov Krymu priklonilo k Rusku. Keď sa Angličania rozhodli v referende vystúpiť z EÚ, je to brexit, ich slobodná, demokratická vôľa. Keď v podstate to isté urobili občania Krymu, je to zločin, ako hlásajú do sveta západné mocnosti. Zaujímalo by ma, ako by reagovali USA, keby Putin chcel umiestniť rovnaké vojenskej základne na Kube, v Dominikánskej republike alebo v Mexiku… Pri súčasnej celosvetovej hrozbe invázie islamu by sa NATO malo spojiť s Ruskom a Čínou, vytvoriť silnú obrannú armádu, ktorá by tomuto javu zamedzila a nastolila poriadok. Aspoň by to bolo nanajvýš užitočné.

    Jednou z najdôležitejších udalostí na sklonku minulého roka bola voľba amerického prezidenta. Čo si myslíte, že prinesie víťazstvo Donalda Trumpa, a čím si podľa vás voliča získal?

    Obama bol politik, povedzme, v službách nadnárodných korporácií, ktorých cieľom slúžil. Trump je podnikateľ, ktorý si vie veci sám dobre spočítať. Má svoju víziu, svoj kalkul, svoje myslenie a reálne plány. A hlavne vidí, kam to všetko v poslednom čase nielen v Amerike, ale všade vo svete speje. Vie, že obyčajný človek nechce vojny, chce žiť v pokoji, mať svoju prácu a byť normálne happy. Už len snaha o nadviazanie spolupráce s Putinom, jeho kritický pohľad na americké bojovanie rôzne po svete, na ekonomické trendy a možnosti upevnenia spolupráce s ostatnými veľmocami ho podľa môjho názoru môže vyniesť na vrchol v obľube u ľudí na celom svete.

    Český prezident Miloš Zeman povedal, že zastáva podobný postoj v otázkach boja proti islamskému terorizmu a ilegálnej migrácii ako Donald Trump. Čo na to povedať?

    Má pravdu. Len to dotiahnuť do zdarného konca.

    Zeman bol jedným z prvých, koho Trump pozval do Bieleho domu. Naopak, od Obamu Zeman pozvanie nedostal. Na to český prezident povedal: Nesúhlasím s Obamovým postojom voči Izraelu, a to isté sa týka jeho politiky na Blízkom východe, ktorá bola deštruktívna a napáchala mnoho škôd.“ Súhlasíte v tomto s Milošom Zemanom?

    Zase má pravdu. Ostatne, to vidí predsa každý nezaujatý človek, čo komu americká demokratická starostlivosť priniesla.

    Objavila sa tiež nepotvrdená správa amerických tajných služieb, že mal údajne Putin nariadiť ovplyvnenie volieb v prospech Trumpa. Čo si o tom myslíte?

    Tomu neverím.

    Obama končí, Trump začína. Ako by ste zhodnotili vládnutie“ Obamu a čo čakáte od Trumpa?

    Mňa Obama sklamal. Čakal som od neho nový smer vládnutia, bol predsa mladý, nádejný, iného pohľadu, celý svet mu mával, veril. A dnes? Čo za ním ostáva? Koľko nešťastia a bolesti, smútok. Úprimne hovorím, že som rád, že nezvíťazila pani Hillary. Tá dáma by bola len pokračovaním Obamovho štýlu agresívnej a posesívnej politiky a myslím, že sa veľmi nezmýlim s tipom, že by bola schopná priviesť svet do tretej svetovej vojny. Stačí už jedna šialená baba na východnej pologuli… Ako som už povedal, Trumpovi verím, že urobí všetko pre to, aby upokojil rozbúrené dianie, ktoré Amerika spôsobila, a nasmeruje všetko k mierovej svetovej spolupráci. Len aby, chudák, nedopadol ako Kennedy…

    Prezidentské voľby budú onedlho aj v Česku. Ako vidíte šance Miloša Zemana na zvolenie a čo hovoríte na ďalších kandidátov?

    Ja pánovi prezidentovi Zemanovi prajem predovšetkým pevné zdravie a silu, aby sa mohol v pokoji a v plnej sile zúčastniť ďalšieho volebného súboja – a verím, že úspešného, aby vydržal všetky tie úbohé útoky na svoju osobu, ktorými sa ho budú snažiť od kandidatúry odradiť a akokoľvek v očiach ľudí znemožniť. Našťastie, je natoľko inteligentný, že vie, s kým má tú česť. A ostatných záujemcov nepoznám. Áno, pán Horáček napísal niekoľko pekných textov. Ale to na vládnutie asi nestačí.

    - Reklama -