Zdá sa, že zatvoriť obchody počas sviatkov nebude také jednoduché. Poslanci ustúpili zamestnávateľom a predložia takýto návrh

    0
    Rokovacia sála NR SR počas ustanovujúcej schôdze pre VII. volebné obdobie (Autor: SITA)

    Koalícia touto zmenou podľa jedného z predkladateľov novely, poslanca Jána Podmanického (Smer-SD), vyšla v ústrety požiadavke zamestnávateľov, s ktorými o návrhu rokovala. Diskusiu označil za korektnú a aj to podľa neho presvedčilo koalíciu k zmene. Nevylučuje však, že sa počas rokovania parlamentu môže vrátiť aj pôvodný návrh na zatvorenie obchodov počas celého Veľkonočného pondelka.

    “Očakávam, že práve o zatvorení obchodov počas Veľkonočného pondelka bude v pléne väčšia debata, aj vzhľadom na to, že sa to nepozdáva odborom. My sa budeme usilovať nájsť dohodu na návrhu aj so sociálnymi partnermi,” povedal pre TASR Podmanický s tým, že v druhom čítaní sa môže návrh ešte meniť. O novele začne parlament rokovať na svojej najbližšej schôdzi, ktorá sa začína koncom januára.

    Odbory s takouto zmenou pôvodného návrhu zásadne nesúhlasia. “Takto sa ten sviatok pre ľudí znehodnotí a je to aj neetické vo vzťahu k predavačkám, ktoré by mali vo Veľkonočný pondelok popoludní nastúpiť do práce,” opísal pre TASR predseda Odborového zväzu pracovníkov obchodu a cestovného ruchu Jozef Zadňan.

    Odbory sa podľa neho budú snažiť osloviť poslancov listom, aby v druhom čítaní v parlamente novelu upravili tak, aby boli obchody zatvorené počas celého dňa. “Nič sa nestane, keď budú obchody zatvorené dva dni po sebe, na Veľkonočnú nedeľu aj Veľkonočný pondelok,” dodal. Podobne to podľa neho bude aj počas Vianoc, keď sa majú obchody zatvoriť 25. aj 26. decembra.

    Otázku, či návrh na zavretie obchodov počas Veľkonočných sviatkov celkovo na tri zo štyroch po sebe idúcich dní (piatok, nedeľa a pondelok) nebude zákazníkom aj obchodníkom spôsobovať problémy, vzniesla Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ). “Dnes po diskusii s obchodníkmi konštatujeme, že kompromisný návrh na otvorenie na Veľkonočný pondelok od 14. hodiny mnohí obchodníci vnímajú ako prevádzkovo komplikovaný, či dokonca ťažko realizovateľný,” pripustil pre TASR prvý viceprezident RÚZ Luboš Sirota.

    Na druhej strane upozornil, že aj alternatíva otvoriť prevádzky na Veľkonočný pondelok popoludní predpokladá dobrovoľnosť. “Obchodníci, ktorým takéto riešenie problémy nespôsobuje, jednoducho otvoriť môžu a ostatní, predpokladám najmä väčšie prevádzky a obchodné reťazce, môžu otvoriť aj nasledujúci utorok,” dodal Sirota.

    Koalícia v novele Zákonníka práce navrhuje rozšíriť doterajší zákaz maloobchodného predaja počas štátnych sviatkov a niektorých dní pracovného pokoja. “V záujme ochrany zamestnancov sa v súlade s kultúrnymi tradíciami SR ustanovujú dni, počas ktorých nie je možné nariadiť a ani dohodnúť so zamestnancom prácu, ktorou je predaj tovaru konečnému spotrebiteľovi vrátane s ním súvisiacich prác,” píšu predkladatelia v návrhu.

    Týmito dňami majú byť: 1. január, 6. január, Veľký piatok, Veľkonočná nedeľa, Veľkonočný pondelok do 14. hodiny, 1. máj, 8. máj, 5. júl, 29. august, 1. september, 15. september, 1. november, 17. november,  24. december po 12. hodine, 25. december a 26. december. Koaliční poslanci chcú, aby boli zmeny účinné od 1. mája tohto roka. Aj doteraz platí na Slovensku zákaz maloobchodného predaja v niektoré dni, tých je však výrazne menej. Ide o 1. január, Veľkonočnú nedeľu, 24. december po 12. hodine a 25. december.

    - Reklama -