Zazvonil zvonec a nádejam je koniec: Prepočítavanie sa skončilo, prezidentom bude Donald J. Trump

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    Trumpovo víťazstvo vo Wisconsine bolo oficiálne potvrdené potom, keď došlo k celoštátnemu prepočtu všetkých hlasov. Podľa jeho záverov získal republikánsky kandidát o 22 000 hlasov viac ako Hillary Clintonová.

    V Pensylvánii odmietol federálny sudca žiadosť na opätovné prepočítanie všetkých hlasov zo Strany zelených. Kandidátka zelených Jill Steinová podala rovnakú žiadosť aj vo Wisconsine, kde k prepočtu skutočne došlo. Súdy v Pensylvánii a Michigane však jej žiadosť odmietli.

    Steinová získala v každom z týchto štátov, v ktorých Trump tesne zvíťazil, iba okolo 1 percenta hlasov. Bez predloženia akýchkoľvek dôkazov argumentovala, že volebné prístroje vo všetkých troch uvedených štátoch mohli byť zmanipulované. O prepočítanie hlasov práve v týchto troch štátoch sa Steinová pokúsila z toho dôvodu, že Wisconsin, Pensylvánia a Michigan boli kľúčovými štátmi pre Trumpovo volebné víťazstvo.

    Po prepočte takmer troch miliónov hlasov v štáte Wisconsin zostal volebný výsledok takmer bez zmeny, odchýlka sa pohybovala na úrovni 0,06 percenta.

    V Pensylvánii bol potom výsledok volieb spečatený po vynesení verdiktu miestneho federálneho obvodného súdu, ktorý prepočet odmietol. Trump získal podľa oficiálnych výsledkov v tomto štáte o 44 000 hlasov viac ako demokratická kandidátka Clintonová.

    - Reklama -