Zázrak marketérov. Z bruselského aparátčika bez výsledkov urobili spasiteľa. Predseda bavorskej AfD o Schulzovi a strachu po atentáte na futbalistov

    0
    Petr Bystroň (Autor: Archív Akce D.O.S.T.)
    Ako si vysvetľujete popularitu Martina Schulza, respektíve že po jeho zvolení za predsedu sociálnej demokracie im narastajú preferencie? Sám ste sa o ňom v minulom rozhovore pre Parlamentné listy vyjadrovali veľmi negatívne, že prepadol v 11. triede, že pre alkoholizmus nedokončil kníhkupeckú školu. Niečo v tom chlapovi ale asi je, keď dokáže presvedčiť pomerne veľkú časť voličov…
     
    To, čomu hovoríte popularita, bola iba mediálne vytvorená bublina okolo Schulza. Musím uznať, že na to, ako je ten kandidát zlý, tak tá medializácia bola veľmi úspešná. Dávam klobúk dole pred marketingovým tímom SPD. Naozaj sa im podarilo vytvoriť niekoľko týždňov dojem, že tento aparátnik z Bruselu bude spasiteľom sociálnej demokracie. Nemožno podceniť ani fakt, že SPD je svojím podielom na mediálnej skupine Madsack spolumajiteľom jednej z najväčších mediálnych skupín v Nemecku a má tak čas od času ´trochu´ možnosť ovplyvniť verejnú mienku.
     
    Niektorí komentátori si však myslia, že už pri voľbách v Sársku táto bublina trochu spľasla – SPD zostala ďaleko za očakávaniami…
     
    Ja by som bol trochu opatrnejší. Treba vyčkať, ako sa situácia bude vyvíjať ďalej na spolkovej úrovni. Ten zinscenovaný duel medzi Schulzom a Merkelovou vyhovuje obom stranám, budú sa snažiť ho mediálne živiť až do konca volieb.
     
    Pri posledných voľbách v Sársku výrazne uspela CDU. Znamená to závan nádeje pre Angelu Merkelovú, že ešte nie je odpísaná? Alebo sa z týchto špecifických volieb nedá veľa vyvodzovať?
     
    V krajinských voľbách sa volí väčšinou inak ako v spolkových, veľkú úlohu hrajú osobnosti politikov. Nejakú priamu úmeru k Merkelovej by som tu neodvodzoval.
     
    Ako je to s vašou Alternatívou pre Nemecko (AfD)? Vraj ste v ťažkostiach, v Sársku ste získali 6,2 percenta a máte problémy s krajne pravicovou frakciou v strane. Ako to vidíte vy?
     
    V Sársku sme si otestovali, koľko hlasov dostaneme, keď urobíme úplne všetko zle. Celá sárska organizácia AfD mala byť rozpustená, náš tamojší špičkový kandidát ani poriadne nepoznal program a vyhýbal sa všetkým diskusiám v médiách – a rozpory vo vedení strany na spolkovej úrovni nám tiež na hlasoch nepridali.
     
    Aký výsledok vo voľbách pre AfD odhadujete?
     
    Výsledok nemožno seriózne odhadnúť. Ak sa na zjazde tento mesiac prehĺbia rozpory vo vedení strany a, nedajbože, dokonca odstúpi Frauke Petryová, môže nás to dostať pod hranicu piatich percent. Na druhej strane, ak sa všetko upokojí a vyrukujeme s naším volebným programom, tak som si istý, že uhájime súčasnú pozíciu tretej najsilnejšej strany v Nemecku. No a ak nám pomôžu ešte nejaké nekalkulované externé faktory, môžeme sa dostať aj nad 15 percent.
     
    A ako si veríte v Bavorsku, kde ste lídrom strany?
     
    V Bavorsku sme si vybudovali veľmi dobrú pozíciu aj napriek tomu, že je to pre konkurenciu CSU najťažšia spolková krajina. Keď som vedenie preberal, stáli sme niekde medzi dvoma a tromi percentami. Vypracovali sme sa po malých krôčikoch na stabilných desať percent. Myslím, že zostaneme v koridore ôsmich až dvanástich percent.
     
    Ako vyzerá teraz bezpečnostná situácia v Nemecku? V Európe, či už na Západe aj na Východe, sa množia atentáty páchané radikálnymi islamistami…
     
    Bezpečnostná situácia je zlá, práve včera (t. j. v utorok 11. 4.) bol spáchaný atentát na autobus futbalistov Borussie Dortmund a bezpečnostné zložky varujú pred ďalším atentátom.
     

     
    Svetom otriaslo použitie chemických zbraní v Sýrii, po ktorom nasledoval americký úder a opätovné ochladenie americko-ruských vzťahov. Ako hodnotíte tieto udalosti?
     
    Ten vývoj je znepokojujúci. Zdá sa, že Trump nebude mať zábrany eskalovať aj ďalšie konflikty v iných častiach sveta.

     

    - Reklama -