Zážitky utečencov: V Grécku sa nás snažili utopiť. Bol som 33-krát zatknutý

    0
    Utečenci plaviaci sa do Grécka (Autor: SITA)

    „Európa sa snažila ukázať, že kontinent je preľudnený rastúcou utečeneckou vlnou. Skutočný počet ľudí na úteku dosiahol približne 0,02 % celkovej populácie Európy,“ píše organizácia hneď na úvod. Na starý kontinent pritom prichádzajú ľudia z vojnových oblastí alebo z krajín, kde skrátka nevidia perspektívu lepšieho života, a idú inam, aby sa pokúsili zabezpečiť lepší život aspoň pre svoje deti.

    V Európe však často zažívajú nemilé prekvapenia. Aj keď z vlastného pohľadu nič zlé nespravili, zatýkajú ich. „Utiekli sme do Európy pre bezpečie našich detí. Aby im nič nehrozilo a mali prístup k vzdelaniu. Pretože v Sýrii už nič nie je. Celé moje mesto zničili. Keby som však vedel, aké ťažké je dostať sa do Európy, nikdy by som ich na cestu nevyslal. Radšej by som umrel v Sýrii, ako prežíval toto. Myslel som si, že sa k nám budú ľudia správať dobre. Pre všetky tie ťažkosti po ceste to niektorí z nás vzdali a vrátili sa do Sýrie. Teraz sú mŕtvi. Ja som bol 33-krát zatknutý. Bol som vo väzení v Grécku, Macedónsku, Srbsku aj Maďarsku. Prečo? Nerozumiem tomu. Nič som neurobil. Nič som neukradol, nikoho som nezabil. Utekám pred smrťou, ale nachádzam len smrť. Moja budúcnosť je budúcnosť mojich detí. Keby som len vedel, kde sú…“ opísal svoj príbeh Sýrčan, ktorému sa po ceste stratila žena a deti.

    Ďalší Sýrčania prezradili, aké hrôzy zažili na mori. Nasadli do preplneného člna v domnení, že im po pristátí na európskych brehoch pomôžeme, a zažili šok. Jeden z utečencov opísal situáciu, pri ktorej sedeli na mori, keď k nim priplávala loď s tromi mužmi na palube. Na rukávoch mali grécke vlajky. Utečenci dúfali, že im muži poskytnú pomoc, ale stalo sa niečo iné. Chytili harpúnu a gumený čln ňou prepichli. Bolo to vraj to najhoršie, čo ďalší zo sýrskych utečencov na ceste prežil.

    Celý článok si môžete prečítať TU.

    - Reklama -