Závažná hrozba z KĽDR. Nové sankcie len urýchlia náš jadrový program, varujú

    0
    Raketové silo. (Autor: Titan missile mUseum)

    Severná Kórea v piatok vypália do Tichého oceánu ďalšiu zo svojich balistických rakiet, ktorá preletela ponad severný japonský ostrov Hokkaidó.

    Pchjongjang tvrdí, že ide o zatiaľ najväčšiu vzdialenosť, akú jeho strela prekonala. Bezpečnostná rada OSN označila túto skúšku, ktorá nasledovala krátko po uvalení nových sankcií, za “vysoko provokatívnu”.

    “Zvýšený počet krokov, ktoré podnikajú USA a ich vazalské sily so zámerom uvaliť sankcie a vyvinúť nátlak na KĽDR, prispejú iba k zrýchleniu nášho úsilia o dosiahnutie plnohodnotného štatútu jadrovej mocnosti,” uvádza sa vo vyhlásení severokórejského rezortu diplomacie, ktoré sprostredkovala tamojšia agentúra KCNA.

    Pchjongjang taktiež tvrdí, že nové ekonomické sankcie OSN, schválené 11. septembra, sú zamerané na zvrhnutie severokórejskej vlády. Tieto opatrenia nasledovali po šiestom jadrovom teste KĽDR, ktorý sa uskutočnil začiatkom tohto mesiaca.

    Niektorí kritici spochybňujú účinnosť týchto reštrikcií, keďže Severná Kórea je naďalej schopná obchodovať na medzinárodnej úrovni, upozorňuje BBC.

    Južná Kórea a Spojené štáty medzitým uskutočnili spoločné vojenské cvičenie v oblasti Kórejského polostrovu. Severokórejská otázka bude hlavnou témou nadchádzajúcej schôdze Valného zhromaždenia OSN v New Yorku.

    - Reklama -