Zaujímavé. Česko, Maďarsko a Poľsko pokračujú v odmietaní utečencov, zaznelo z EÚ. Ani slovo o Slovensku…

    0
    Vlajky krajín V4 (Autor: ČT)

    “Dúfam, že Maďarsko, Poľsko a Česká republika využijú šancu na zmenu svojho prístupu a začnú s relokáciou (utečencov),” povedal eurokomisár pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimitris Avramopulos, ktorého citovala agentúra AP.

    Uvedené tri krajiny – v rozpore s platnými rozhodnutiami EÚ – stále odmietajú akceptovať utečencov, ktorých by mali prijať v rámci schváleného presídľovacieho mechanizmu. Česko prijalo len 12 migrantov, zatiaľ čo Poľsko a Maďarsko ani jedného. V rámci systému kvót by pritom mala ČR presídliť 2691 migrantov, Maďarsko 1294 a Poľsko 6182.

    Avramopulos v tejto súvislosti zdôraznil, že konania voči Prahe, Varšave a Budapešti pre porušenie európskeho práva stále pokračujú a mohli by pokročiť do ďalšej fázy. Ak nedôjde k požadovanej zmene, “komisia má právomoc posunúť veci o krok ďalej”, varoval komisár.

    Prvú z troch fáz právneho konania voči trojici krajín spustila EK v júni tohto roku.

    Mechanizmus solidárneho presídľovania migrantov zaviedla EÚ – na základe rozhodnutia väčšiny členských štátov – v roku 2015. Jeho prostredníctvom sa malo zmierniť zaťaženie Grécka a Talianska, ktoré sú vstupnými bránami pre utečencov smerujúcich do EÚ.

    Podľa EK v Grécku stále čaká na relokáciu 750 a v Taliansku 3100 migrantov.

    - Reklama -