Zasraný pelech americkej politiky? Mnohí doň chcú hodiť Trumpa čoby ručný granát. Hillary chce vojnu, Rudé právo handru, tvrdí Karel Köcher

    0
    Bývalý československý špión Karel Köcher (Autor: Jan Rychetský)

    Do akej miery sledujete prezidentské dianie v USA?

    Veľmi. Snažím sa byť dobrým pozorovateľom. Americké noviny sú absolútne plné Clintonovej, deväťdesiatpercentnej pravdepodobnosti jej zvolenia a podobných rečí. New York Times má priemerne denne päť až desať článkov proti Trumpovi. Rudé právo handru. Ak chcete pochopiť Trumpov nástup, ktorý bol rýchly a tým obdivuhodný, nemožno brať do úvahy tradičné politologické faktory, premenné a nejaké prognózy. Tu totiž vôbec nejde o programy. Ak chcete pochopiť Trumpa, žiadna politológia vám nepomôže. Kľúčom k jeho pochopenie je rozumieť psychológii strašne nahnevaných ľudí.

    A tí strašne nahnevaní ľudí sú dnešní Američania?

    Áno, to sú sčasti tí, ktorí podporujú Trumpa. Podľa mňa sú však nahnevaní skoro všetci. Samozrejme, že Trump hovorí nehorázne veci a vie toho málo o medzinárodných veciach, o tom niet sporu, ale pre mnoho ľudí je práve on ručným granátom, ktorý chcú hodiť do toho zasraného pelechu americkej politiky. Ľudia sú nahnevaní na existujúcu politickú mašinériu a na usporiadanie elít, ktoré sú rozdelené do dvoch partají a robia si navzájom prieky, aby vyhrali tam a tamto, ale ide o jednu mašinériu, ktorá podvádza ľudí. Tí toho už majú dosť.

    Zhruba pred štyridsiatimi rokmi bol natočený film, ktorý sa volá Network a hrá v ňom Faye Dunawayová. Scenár ale napísal Paddy Chayefsky. Dostalo to štyri Oscary a je to jeden z najúžasnejších filmov, ktoré som v živote videl. Je to o televíznej spoločnosti, ktorá stráca sledovanosť, takže chcú vyhodiť starého moderátora. On sa nahnevá a rozhodne sa, že im ukáže, čo s tou televíznou spoločnosťou urobí. Robí tam všelijaké kúsky a jeden z nich je, že vyhecuje ľudí po celej Amerike, aby otvorili okná a vrieskali: „Som šialene rozčúlený a to už ďalej nebudem znášať!” A to je presne, čo sa deje dnes.

    Keď Clintonová používa tradičný prístup k voličom, má krásne programy, dobre formuluje svoje názory, lichotí ľuďom, tak si neustále zhoršuje situáciu. Práve toto totiž obyčajní Američania chcú vyhodiť do vzduchu.

    Takže Američania chcú hodiť vidly do vládnuceho súkolia?

    Áno. A Clintonová je jadrom starých poriadkov. Navyše ešte nikto nikdy nebol tak skorumpovaný ako ona. To je megakorupcia. S Billom si urobila Clintonovu nadáciu, čo by mala byť dobrovoľná organizácia. Hillary ako ministerka zahraničia prostredníctvom tejto nadácie, ktorej dal niekto napríklad desať miliónov dolárov, bola ochotná poskytnúť licenciu na predaj zbraní. Bill Clinton za to zároveň inkasoval ako rečník. Klasický príklad je, že Rusi chceli kúpiť od kanadského podnikateľa dvadsaťpercentný podiel v americkom uránovom priemysle. Američania spracovávali urán z vyhoreného paliva, ktoré dodávali Rusi. Odklepla to Rusom. Bill Clinton v Moskve predniesol reč, za ktorú dostal pol milióna. Clintonovci sú teda šialeným spôsobom skorumpovaní. Vedú to cez tú nadáciu.

    Napríklad na Haiti obnovujú po zemetrasení infraštruktúru. Zadávajú kšefty svojim priateľom a priatelia hodia späť prachy. Navyše majú veľmi úzke vzťahy so Saudskou Arábiou, azda viac ako Bush. Jej najbližšia asistentka Huma Abedin bola dva roky v Rijáde, vie plynule po arabsky a je moslimka. Jej otec tam učil na nejakej wahhábistickej univerzite a viedol inštitút, ktorý napomáhal to, aby si emigranti zachovali moslimskú identitu v Európe. To je predsa neskutočné.

    Myslíte si teda, že by sa s Clintonovou v Bielom dome úplne otvorili dvere džihádu slova a biznisu?

    Nesporne. Z nadácie si Clintonovci brať peniaze nemôžu, takže inkasuje Bill a urobil to mnohokrát. Tu štvrť, tam pol milióna dolárov. Korupcia ako prasa. Existujúci establishment Hillary podporuje, to je logické. Väčšina ľudí ale nevie, že spoliehala na minority. Chudobných černochov a Hispáncov.

    Áno, chcela predsa generálnym pardónom urobiť zo všetkých nelegálnych LEGAL…

    To bol skôr Obamov nápad, ale potom to zarazili. Pri Clintonovej zo všetkých prieskumov vyplýva víťazstvo, lebo si sociológovia myslia, že po dvojnásobnom zvolení Obamu prichádza feministka, ktorá sa stará o práva menšín. Lenže ony nemajú záujem. Bohatých černochov nie je veľa a chudobných to nezaujíma, lebo to vnímajú ako stret dvoch bielych ľudí. Obama ich zaujímal, Clintonová nie.

    Prečo sa Obamove snahy, aby Američania mali zdravotné poistenie, nestretli s až takým veľkým úspechom?

    Ale on to presadil. Poistenie, teda Obamacare, však musel schváliť Kongres. Musela to schváliť Snemovňa reprezentantov a Senát a v oboch majú republikáni väčšinu. Muselo sa to tak upraviť, aby na tom zarobili farmaceutické firmy. Takže Obamacare je pre niektorých ľudí dobrá vec, pre iných nie. To však visí vo vzduchu. Ak republikáni vyhrajú voľby, čo je veľmi pravdepodobné, tak to zrušia. Zákon sa môže prijať a odvolať. Napokon, to vedie Obamu k tomu, že podporuje Clintonovú. Inak ju skryto strašne nenávidí. Medzi nimi je niečo ako krvná pomsta.

    Keď sa začalo vyšetrovanie s vymazanými emailami, bolo ich zhruba tridsaťtritisíc, tak si riaditeľ Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) vyžiadal u Obamu audienciu s tým, že má materiály na stíhanie, Obama vrelo súhlasil a sľúbil mu všetku spoluprácu. To ale bolo pred tým, ako Hillary nominovali. Po jej nominácii sa názor Bieleho domu o stoosemdesiat stupňov otočil, lebo to by znamenalo, že by Obamacare vyšla nanivoč. Všetka jeho práca by vyletela komínom a potom by prestal byť hlavou Demokratickej strany. Zaprel sa a nariadil všetkým, aby nespolupracovali s FBI. Tá zrazu začala narážať na betónovú stenu. FBI navrhla stíhanie a ministerstvo spravodlivosti prostredníctvom žalobcov ju stíha.

    Potom to Obama vzdal, nič iné mu neostalo, ale vyhlásil, že je vinná ako hriech. To je v Amerike okrídlené slovo: „Guilty as sin!” Riaditeľ FBI James Come je totiž v tomto ohľade významný hráč, no nie tak, ako sa píše. To, že vstúpil do hry a že ju ovplyvňuje, to sú kecy. Jeho nástup proti Clintonovej je nástup proti človeku, nie proti programu. Come je írskeho pôvodu, takže katolík, ale fanatik. Chodí niekoľkokrát týždenne do kostola, každý večer sa s deťmi modlí, učí katechizmus v škole. Je dosť divoký. Pre neho je Boh trestajúci a on sa vidí ako nástroj tohto Boha.

    Teda ako predĺžená ruka Božej spravodlivosti?

    Áno. To je jeho zmysel života, slúžiť Pánovi ako trestajúci. Preto do toho vstupuje, akokoľvek je republikán, pričom ho menoval Obama. Nakoniec James Come je jeden z tých nahnevaných.

    Do akej miery sa československá rozviedka starala o Donalda Trumpa? Veď sa roku 1977 oženil s českou modelkou Ivanou Zelníčkovou, má s ňou tri deti a tak ďalej…

    O tom úprimne nič neviem, ale pochybujem, že by ich to nejako zvlášť zaujímalo.

    Dobre, poďme ďalej k prezidentským voľbám v Spojených štátoch amerických…

    Myslím si, že Hillary urobila fatálnu chybu vo voľbe svojho viceprezidentského kandidáta. Tim Kaine je senátor za Virgíniu, ale je to antisemita. Nakoniec na juhu je to tradičné. Keď Benjamin Netanjahu prišiel do Washingtonu, tak sa Kaine snažil zabrániť jeho prejavu v Kongrese, a keď začal Netanjahu hovoriť, provokatívne odišiel s ďalšími ôsmimi. Pre židov je teda absolútne neprijateľný, čo je veľmi dôležité.

    Okrem toho skúsme vysvetliť americký volebný systém…

    Ťažko povedať, že nie je demokratický. Demokracia je dosť široký pojem. Existuje celá škála demokratických systémov. Vo Švajčiarsku ľudia hlasujú v referendách a na kraji napríklad stojí Putinovo Rusko, čo je hybridný systém, ktorý má prevažujúce demokratické prvky okrem autoritatívnej hierarchie, ktorá je tam tradičná, ale verím, že o zásadnejších veciach sa tam rozhoduje demokraticky.

    Ale otcovia-zakladatelia, ktorí napísali americkú ústavu, mali medzi sebou spor. A išlo o to, či majú byť federálne právomoci nadradené štátnym. Riešili to tak, aby sa uspokojilo oboje. Vytvorili Snemovňu reprezentantov USA a Senát, kde má každý štát dvoch ľudí. Voľba prezidenta je na tom tiež založená. Ľudia volia priamou voľbou v štátoch. Každý štát má pridelený určitý počet voliteľov. Povedzme, že Florida ich má dvadsaťdeväť. A tak ďalej. A tých viac ako päťsto voliteľov volí prezidenta. Lenže, keď v nejakom štáte vyhrá jedna z tých dvoch partají, teda republikánov či demokratov, tak volitelia za ten štát musia hlasovať pre víťaza. Víťaz berie všetko. Nie je na to federálny zákon. Volitelia sú štátnymi funkcionármi, lebo to majú štáty ošetrené buď zákonom, alebo inak.

    Nemyslíte si, že Trump teraz hýri prostorekými vyhláseniami, ale vo funkcii sa umravní a zmierni svoj slovník?

    Celkom iste. Jeho súčasná stratégia je politická nekorektnosť.

    Tak poďme ďalej…

    Napokon, klasická americká politológia vám povie, že židia volia demokratov. To bola vždy stopercentná istota, a dnes je to naopak. Dnes tieto istoty odpadajú. Odbory vždy volili demokratov. Nebudú. To sú najväčší fanúšikovia Trumpa, to sú tí nejrozhnevanejší. Je to skupina štátov na severovýchode USA, ktorým sa dnes hovorí “zhnednutý pás”, lebo to bolo industriálne srdce USA. A tí ľudia sú buď zrazu bez práce, alebo boli ich penzie znehodnotené. Penzijné fondy mali investovať do cenných papierov, ktoré vyleteli do vzduchu za Obamu, a on nikoho nepotrestal. Ešte im zo štátnych peňazí tie prachy vrátil. Tí sa trasú od zlosti. A čím je Trump nehoráznejší, tým lepšie slúži ako ručný granát. Takže Clintonovej jej korektnosť škodí a jemu jeho nekorektnosť veľmi pomáha.

    Zaznamenali ste niekedy, že by si americkí prezidentskí kandidáti nepodali ruku?

    Nie, to je bezprecedentné. Skončí sa to však tak, že Hillary zatknú. Aj keby bola prezidentkou. Urobili všetko, čo mohli, aby vymazali tie maily. Používala na služobné účely súkromný server, cez ktorý komunikovala. Museli to vymazať a zničiť. Lenže všetko vymazané nebolo. Podozrievam z toho, kde sa to berie vo WikiLeaks, americkú tajnú službu, ktorá má tiež plné zuby Clintonovcov. To je nepredstaviteľné. Aby zmazali stopy, vyhlasujú, že to urobili Rusi. Neverte tomu, že by tam obratný ruský hacker zanechal stopy v azbuke. Dovoľte mi, aby som sa zasmial.

    Naozaj bude pre USA Trump taký granát? Veď sa stále hovorí, že tam vládne akási “rada starších”?

    Áno. Mafia či priemyselno-vojenské komplexy. Lenže Trump žiadnu mafiu nepotrebuje, čo je jeho najväčšia výhoda. A každému je jedno, že sa naváža do žien. Oni chcú do americkej politiky hodiť ručný granát. On hovorí blbo o ženách, je to trápne, ale všetci sa mýlia v tom, že ženy budú voliť proti nemu. Väčšina žien sa o tom doma porozpráva s mužmi a oni ich ukecajú.

    Trump navyše urobil veľmi dobrý krok so svojím viceprezidentským kandidátom, ktorý je guvernér Indiany Mike Pence. Je to fundamentalistický kresťan, ktorý vyvažuje Trumpovo extempore. O viceprezidentských kandidátoch tu nikto veľmi nehovorí, pričom sú naozaj dôležitým faktorom vo voľbách. Najmä u Hillary, ktorá je vo veľmi zlom zdravotnom stave.

    Zvolením Trumpa by však vo svete nastal podobný “antisystémový krok”, akým bol v Európskej únii brexit alebo nie?

    Áno, je to v jednej línii a ide o vyhodenie existujúceho poriadku do vzduchu. Trump však musí byť obklopený poradcami, ktorí sa v tom vyznajú, lebo on zahraničnej politike veľmi nerozumie. Potom je tu ešte jedna okolnosť, ktorá je ale v Amerike každému úplne fuk. A to je otázka svetového konfliktu. Američania o tom tak veľmi nepremýšľajú. Hillary však chce vojnu s Ruskom za každú cenu. Patrí k tej bankovo-zbrojárskej mafii a najväčší kšeft sú, samozrejme, používané zbrane. To ide stále na odbyt. Preto tie neustále vojny. Preto Vietnam, Irak, Líbya. Vystrieľajú sa rakety a je potrebné ich stále objednávať. Štát to platí.

    Naozaj si myslíte, že by s Ruskom Hillary dokázala vyvolať konvenčný konflikt, teda vojnu bez použitia jadrových zbraní?

    Rusko je slabšie ako USA, čo každý vie. Napriek tomu sa budú snažiť konflikt minimalizovať. Mohlo by ísť o lokálny konflikt ako napríklad v Líbyi, ktorý nebude eskalovať do jadrovej vojny.

    Kadiaľ? Cez Sachalin, cez juh, cez Baltské štáty?

    No, môže to ísť cez Kaliningrad. Môže ísť o nejakú malú prestrelku. Kto koho napadne, bude zahmlené. Nakoniec Hillary hovorí, že oni nám hackli vládne servery a my na to musíme tiež odpovedať útokom. Takže si pre to pripravuje pôdu. Rozvrátila Líbyu, aby tam bola stále permanentná vojna a mohli sa tam stále dodávať zbrane. Trump sa však chce s Putinom dohovoriť. Toto Američania až tak veľmi neregistrujú. Ale ja tipujem Trumpa. Možno sa škaredo mýlim, ale vychádza mi to tak.

    - Reklama -