Zásobte sa jedlom a vodou pre prípad útoku. Nemecká vláda pripravuje ľudí na najhoršie

    0
    Príslušníci špeciálnej policajnej jednotky patrolujú v centre Mníchova. (Autor: TASR)
    Po brutálnych útokoch teroristov sú bezpečnostné zložky v Nemecku v pohotovosti a vláda nezaháľa. Berlín už krátko po sérii krvavých masakrov ohlásil vyššie výdavky na vnútroštátnu ochranu aj prijímanie nových členov bezpečnostných zložiek vrátane posilnenia jednotky na boj proti kybernetickému zločinu. Teraz nemecká vláda plánuje predstaviť ďalšiu sériu opatrení v záujme zvýšenia ochrany obyvateľstva pred prípadnými ďalšími útokmi islamských radikálov.  
     
    Podľa nového vládneho konceptu civilnej obrany, ktorý pripravuje nemecké ministerstvo vnútra, bude „populácia zaviazaná mať individuálne zásoby jedla na desať dní“. Frankfurter Allgemeine Sonntagzeitung, ktorý cituje aj agentúra Reuters, k pripravovanej koncepcii uvádza, že parlamentná komisia predkladala návrh na zavedenie civilnej obrany už v roku 2012, ale došlo naň až teraz, keď sa Nemci stále viac obávajú útokov. 

    Merkelovej vláda mení taktiku 

    Obavy Nemcov z opakovania nedávnych útokov sa odrážajú aj na výsledku nedávneho medzinárodného prieskumu, o ktorom sme písali TU. Tento prieskum verejnej mienky odhalil, že vyše 70 % opýtaných v Nemecku súhlasí s tvrdením, že medzi žiadateľmi o azyl sa ukrývajú aj teroristi prestrojení za utečencov.
     
    O ambicióznom pláne vlády Angely Merkelovej, ktorá čelí rozsiahlej kritike za otvorenú podporu migrácie, bude nemecká vláda hovoriť v stredu a detaily predstaví v ten istý deň popoludní. Podrobnosti teda zatiaľ nie sú známe. 
     
    Isté je len to, že ľudia by sa mali podľa navrhovaného konceptu civilnej obrany povinne zásobiť potravinami pre prípad, že by vypukol teroristický konflikt v Nemecku. Z týchto zásob by mali ľudia prežiť až desať dní bez toho, aby museli opustiť bezpečie svojho domova. Okrem jedla by však mali Nemci podľa návrhu mať doma aj dostatočné zásoby balenej vody, aby sa nemuseli spoliehať ani na dodávky pitnej vody, ktorá by mohla byť v prípade útoku teroristov otrávená.

    Buďte pripravení!

    V 69-stránkovej správe, na ktorú sa odvolávajú viaceré nemecké médiá vrátane Deutsche Welle, sa nepíše, že by bola teroristická hrozba v Nemecku aktuálna, ale napriek tomu ľudí správa varuje. Nemci majú byť podľa dokumentu ministerstva vnútra: „Náležite pripravení na vývoj situácie, ktorý by mohol ohroziť našu existenciu a nedá sa kategoricky vylúčiť.“ 
     
    Nevyhnutné sú podľa pripravovanej koncepcie civilnej obrany aj ďalšie opatrenia. Medzi ne patrí napríklad aj systém včasného varovania, lepšia ochrana budov a navýšenie kapacít v zdravotníctve. Ďalšou z priorít je podľa nemeckého ministerstva vnútra posilnenie dôvery občanov v bezpečnostné zložky. 
     
    Nemecká ministerka obrany začiatkom augusta varovala, že krajina je v hľadáčiku teroristov a tlačí preto na presadenie plánov, podľa ktorých by mala armáda užšie spolupracovať s políciou v prípravách na prípadný útok teroristov veľkých rozmerov. 
     
    - Reklama -