Zašiel známy karikaturista priďaleko? Dieťa kriminálnik, otec alkoholik

    0
    Aborigéni vystupujú na javisku počas uvítacieho ceremoniálu zástupcov krajín pred summitom G20 v austrálskom Brisbane (Autor: TASR)

    Aborigéni sú pôvodní obyvatelia Austrálie, v krajine protinožcov však dnes toto etnikum žije viac-menej na okraji spoločnosti.

    Keďže počas kolonizácie najmenšieho kontinentu na svete boli aborigéni vyvražďovaní či uvrhnutí do otroctva, je logické, že ich vzťahy s bielou komunitou nie sú ani po stáročiach ideálne.

    Olej do ohňa prilial najnovšie aj celoštátny denník Australian so svojou karikatúrou. Autorom je Bill Leak, pričom na kresbe je znázornený aborigénsky chlapec, ktorého priviedol strážca zákona otcovi po tom, ako mladík spáchal delikt. Problémom je, že otec nielenže popíja alkohol, ale ani si nepamätá synovo meno.

    Zdroj: Facebook, ABC North Coast

    Reakcia na seba nenechala dlho čakať, pričom ohlasy rozhodne neboli pozitívne. Minister rezortu pôvodných obyvateľov (Indigenous Affairs Department) Nigel Scullion sa pre BBC vyjadril, že bol „zhnusený rasistickou kresbou v novinách“.

    V podobnom duchu sa vyjadrovali aj ďalší politici. Šéf Strany zelených Richard di Natale sa vyjadril, že „napísal novinám Australian, aby sa ospravedlnili za tento dávno prežitý stereotyp“.

    Samotný autor sa už o niekoľko hodín za svoj počin ospravedlnil, pričom však zdôraznil, že nechcel svojím dielom uraziť určitú rasu alebo etnikum. Naopak, svojou kresbou chcel Leak poukázať na zlé zaobchádzanie a násilie, ktoré sú dlhodobým problém aborigénskych komunít.

    - Reklama -