Zasiahnite proti kotlebovcom, vyzýva Fico políciu

    0
    Robert Fico (Autor: TASR)

    Premiér v príhovore upozornil, že politik tejto strany v televízii hovorí, že nemá názor na holokaust a iného predstaviteľa strany sprevádzali v televízii dvaja ozbrojení muži, ktorí ostentatívne ukazovali svoje zbrane. Podobne to podľa Fica bolo aj v 30. rokoch minulého storočia, keď Adolf Hitler chodil po Nemecku s príslušníkmi SA.

    „Vyzývam orgány činné v trestnom konaní, zakročte, preboha, pretože ak toto budem vnímať ako niečo normálne a budeme sa tváriť, že toto je súčasť slobody názoru alebo slobody prejavu, tak sa veľmi, veľmi mýlime. Toto nemá nič spoločné ani s demokraciou, ani s hodnotami, a čím skôr tieto prejavy zastavíme, tak to bude pre túto krajinu lepšie,“ uviedol.

    Na pietnom akte sa dnes pred pamätníkom poklonili okrem premiéra i predseda Národnej rady SR Andrej Danko, viacerí členovia vlády a poslanci NR SR, vedúci predstavitelia zastupiteľských úradov na Slovensku, predstavitelia Ozbrojených síl SR, zástupcovia ústredných orgánov štátnej správy a samosprávy, predstavitelia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov a taktiež slovenskí a ruskí vojnoví veteráni – priami účastníci bojov 2. svetovej vojny.

    Fico v prejave tiež vyzval predstaviteľov mesta Bratislava, aby umiestnili na novopostavený Starý most pamätnú tabuľu, ktorá by pripomínala, že ten predošlý postavili na prelome rokov 1945 a 1946 vojaci Červenej armády. Tabuľu ukradli pri rekonštrukcii mosta, skončila v zberných surovinách, odkiaľ ju priniesli na Úrad vlády SR.

    „Všetci rešpektujeme, že tento most bol teraz zrekonštruovaný a slúži nám všetkým v Bratislave, ale nikto nemôže zobrať jeho historickú podstatu,“ zdôvodnil predseda vlády. „Aj to je prejav úcty k tomu, čo sa udialo v roku 1945,“ povedal o vrátení tabule na Starý most.

    Na vyjadrenie odporu k novodobým prejavom extrémizmu a neofašizmu vyzvali vo svojich prejavoch aj predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo a zástupca zväzu protifašistických bojovníkov – generál Igor Čombor. „Treba naozaj fašistom, ktorí sú tu dnes medzi nami, povedať, že dosť, že už stačilo, že sa ich nebojíme,“ vyzval Frešo, aby sa ľudia nebáli ohradiť proti tomu, keď extrémisti nosia verejne zástavy so znakom slovenského fašistického štátu. „Pod týmto slovenským hákovým krížom zabíjali Slováci Židov, zabíjali Slovákov. Treba im to pripomenúť,“ zdôraznil.

    Mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Ruskej federácie na Slovensku Alexej Leonidovič Fedotov pripomenul, že na Slavíne leží 6845 z celkovo 63.512 sovietskych vojakov – osloboditeľov pochovaných v slovenskej zemi. „Bez hrdinstva sovietskych vojakov a ich spolubojovníkov nebolo možné rátať s oslobodením Slovenska a iných európskych krajín spod hnedého moru,“ zdôraznil.

    Pietny akt zorganizovali Ministerstvo vnútra SR, Ministerstvo obrany SR, Okresný úrad Bratislava, Bratislavský samosprávny kraj, Veľvyslanectvo Ruskej federácie v SR a Slovenský zväz protifašistických bojovníkov.

    Svet si tento rok pripomína 72. výročie víťazstva nad fašizmom a nacizmom. Druhá svetová vojna je dodnes najväčší a najrozsiahlejší ozbrojený konflikt v dejinách ľudstva, ktorý stál život asi 45 až 60 miliónov ľudí. Jej ukončenie si jednotlivé štáty Európy pravidelne pripomínajú 8. mája. V Ruskej federácii sviatok oslavujú 9. mája.

    Zdroj: Facebook/ Robert Fico

    - Reklama -