Žartovný moment: Emmanuel Macron „zavetril“ marihuanu…

    0
    Emmanuel Macron (Autor: TASR)

    Guyana je súčasťou Francúzska a zároveň najvzdialenejším územím, ktoré patrí k Európskej únii. Krajina má síce svoj vlastný parlament, ale je do veľkej miery závislá od pomoci z pevninského Francúzska. A práve jej nedostatočnú veľkosť tamojší obyvatelia Parížu zazlievajú. V krajine chýba infraštruktúra a nezamestnanosť presahuje dvadsať percent. To sú napokon tiež hlavné dôvody, prečo tamojší obyvatelia nevítali Macrona s otvorenou náručou.

    V uliciach hlavného mesta Cayenne si potom pri selfíčku s prítomnými Macron neodpustil drobnú poznámku, za ktorú si zrejme ďalšie sympatie nezískal. „Niektorí z vás tu asi nefajčia len cigarety, že? Nos mám ešte dobrý. Fajčenie marihuany vám v úspešnom zvládaní školy vážne nepomôže. Mali by ste to povedať aj tým najmladším,“ napomenul obyvateľov hlavného mesta prezident.

    Aj napriek Macronovmu poúčaniu je však jeho vzťah k marihuane skôr liberálny. Pred prezidentskými voľbami vo Francúzsku spolu s ďalšími hlavnými kandidátmi navrhoval faktické zmiernenie trestov za držanie mäkkých drog. Podľa platného zákona z roku 1970 hrozí držiteľom ilegálnych drog trest odňatia slobody až na jeden rok a pokuta 3 750 eur. Macron a ďalší kandidáti sa „prihovárali“, aby došlo k zmierneniu reštrikcií. Teda okrem Marine Le Penovej.

    Macron však svojou poznámkou o marihuane narážal aj na skutočnosť, že Guyana je skutočne až priveľmi závislá od pomoci z Francúzska a inak patrí k najchudobnejším krajinám v regióne. Pre porovnanie: zatiaľ čo HDP na obyvateľa Francúzska bolo minulý rok vyše 36 000 eur, na obyvateľa „francúzskej“ Gyuany nie je ani 1 000 eur.

    - Reklama -