Zarába viac ako Fico, no nepriznal to. Gajdoš má opäť čo vysvetľovať

    0
    Minister obrany Peter Gajdoš (Autor: Ministerstvo obrany SR)

    Najdrahším členom vlády je minister obrany Peter Gajdoš, ktorý je nominantom SNS. Dôvodom je, že poberá takmer dvojtisícový výsluhový dôchodok, a tak má spomedzi politikov vyšší príjem od štátu už len prezident Andrej Kiska. Informuje o tom denník Sme.

    Problémom je však to, že Gajdoš svoj výsluhový dôchodok neuvádza vo svojom majetkovom priznaní. Priznal len svoj oficiálny plat za minulý rok, ktorý sa pohyboval na úrovni 29-tisíc eur.

    Tlačové oddelenie ministerstva sa napriek tomu bráni, že formulár vyplnil Gajdoš správne a výsluhový dôchodok nie je povinným údajom. „Minister obrany sa nikdy netajil, že ako bývalý profesionálny vojak, ktorý odslúžil v ozbrojených silách viac ako 42 rokov, poberá výsluhový dôchodok,“ povedala denníku hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková.

    Ročne si tak Gajdoš polepší asi o 54-tisíc eur bez paušálnych náhrad. Premiér Robert Fico pritom dostane 48-tisíc eur a Andrej Danko takmer 23-tisíc eur. Najviac dostáva prezident Andrej Kiska a to sumu 97-tisíc eur.

    Pri odchode z armády v apríli minulého roka však Gajdoš nechcel prezradiť presnú sumu výsluhového dôchodku. Z tlačového odboru ministerstva sa vyjadrili, že pri všetkých výsluhových dôchodkoch sa berú do úvahy viaceré parametre. Napríklad dĺžka a dátum skončenia služobného pomeru, hodnosť či plat.

    Zákon o preukazovaní majetku z roku 2010 sa už dlhodobo kritizuje ako bezzubý. Tvrdí to aj opozícia. Tento týždeň v stredu preto prišli s iniciatívou Obyčajní ľudia, ktorí hovoria, že súčasný zákon o majetkových priznaniach neplní svoj účel a verejných funkcionárov nezaväzuje, aby zverejnili celý svoj reálny majetok, a preto pripravili vlastný návrh novely ústavného zákona. Viac sme o tom písali TU.

    - Reklama -