Západná verejnosť je pod vplyvom PR agentúr vlastnených sýrskymi džihádistami, hovorí humanitárna pracovníčka

    0
    Zničené ulice sýrskeho Aleppa (Autor: TASR)

    Češka Markéta Kutilová je novinárka, ktorá sa v posledných rokoch venovala dokumentovaniu vojny proti ISIS. Pre Českú televíziu napísala článok, v ktorom tvrdí, že verejnosť žijúca na Západe je pod vplyvom PR agentúr vlastnených sýrskymi džihádistami. Ako príklad uvádza nedávne chemické útoky v dedine Chán Šajchún.

    Tie sa uskutočnili začiatkom apríla a za ich autora je označovaná sýrska armáda. Kutilová však píše, že provincia Idlíb, v ktorej spomínaná dedina leží, je pod nadvládou džihádistov a všetky mediálne správy, obrazový a zvukový materiál pochádzajú od PR agentúr a mediálnych centier sýrskych rebelov. Podľa jej slov sa tieto agentúry naučili zneužívať utrpenie civilistov, ktorí nedobrovoľne žijú pod ich kontrolou, vyrábajú propagandu a zaplavujú ňou svetové médiá.

    „Džihádisti na svoje územie nepúšťajú žiadnych zahraničných novinárov. Zahraničné médiá sú tak de facto odkázané na tieto úplne závislé zdroje produkované jednou stranou konfliktu,“ objasňuje novinárka a pokračuje, že fotografie z miesta útoku si môžete pohodlne stiahnuť z google disku EMC (Edlib Media Center). „Mediálny servis je zaistený dokonale. Do Idlíbu nemusíte jazdiť a vystavovať sa tak akémukoľvek riziku, idlibšskí novinári všetko pripravia na kľúč,” dodáva.

    Z umiernenej opozície – sýrskej oslobodzovacej armády tak podľa jej názoru ostávajú iba zvyšky. Jedným dychom dodáva, že pri informovaní o útokoch na dedinu Chán Šajchún sa obe strany dopúšťajú manipulácie. Podľa jej názoru je jediný fakt, že plyn použitý bol, ale to, aký plyn, kým a prečo, nevie nik uspokojivo odpovedať.

    - Reklama -