Západ pochválil Fica za boj proti korupcii

    0
    Premiér Robert Fico (Autor: TASR)

    Vyhlásenie spoločne vydali ambasády Belgicka, Británie, Holandska, Kanady a Spojených štátov. Agentúre TASR ho zaslalo veľvyslanectvo USA. 

    “Naše veľvyslanectvá vítajú a oceňujú úsilie vlády Slovenskej republiky v uplynulom roku v boji proti korupcii a zároveň ju povzbudzujú, aby pokračovala v uskutočňovaní konkrétnych opatrení na podporu transparentnosti, v boji proti podvodom a trestaní tých, ktorí porušujú pravidlá,” píše sa vo vyhlásení. 

    Západné ambasády ocenili skutočnosť, že Slovensko je lídrom v Iniciatíve pre otvorené vládnutie (OGP) a že podporuje transparentnosť a účasť verejnosti na rozhodovacích procesoch prostredníctvom prijatia ambiciózneho národného Akčného plánu.

    Pozitívne tiež hodnotili kooperáciu vlády SR s Organizáciou pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) v boji proti korupcii a v zriadení Odboru prevencie korupcie na Úrade vlády. 

    Veľvyslanectvá privítali aj intenzívnejšiu komunikáciu medzi vládou, podnikateľskou komunitou a občianskou spoločnosťou, najmä pri vytváraní účinnejších pravidiel na ochranu whistleblowerov.

    Krokom správnych smerom je podľa citovaného vyhlásenia i pokračujúca diskusia o reforme pravidiel majetkových priznaní, ako aj zavedenie štandardizovanejších a transparentnejších výberových kritérií pre budúcich sudcov.

    Ambasády však zároveň pripomenuli potrebu ďalších reformných krokov. “Dôležité výzvy, ktoré pomenúva podnikateľský sektor a občianska spoločnosť, zahŕňajú uplatňovanie etických štandardov, nezávislosť regulačných orgánov, riešenie problémov verejného obstarávania a posilnenie vyšetrovania a stíhania aktivít súvisiacich s korupciou,” píše sa vo vyhlásení. 

    Pätica krajín v tejto súvislosti vyjadrila pripravenosť spolupracovať s vládou SR a občianskou spoločnosťou pri presadzovaní ďalších reforiem a dobrej správy vecí verejných. 

    - Reklama -