Zaostrené na práva dieťaťa. Európska komisia ich chce viac chrániť pri cezhraničných rodinných sporoch

    0
    Ilustračné foto: deti (Autor: SITA)

    Nové pravidlá by mali urýchliť súdne a správne konania. Do úvahy by sa mal viac brať i záujem dieťaťa. Zmeny by mali zahŕňať účinnejšie postupy na riešenie cezhraničných prípadov únosu detí rodičmi, záruku, že dieťa bude vypočuté, rýchly výkon rozhodnutí v iných členských štátoch a zlepšenie spolupráce medzi orgánmi členských štátov.

    “V prípade, že sa rodiny dostanú do sporu, alebo že dôjde k rozchodu medzinárodných párov, zohráva kľúčovú úlohu cezhraničná justičná spolupráca, na základe ktorej sa deťom musí poskytnúť bezpečné právne prostredie, v ktorom budú udržiavať vzťahy s oboma rodičmi (a poručníkmi) žijúcimi často v rôznych európskych krajinách,” uviedla Ludviková.

    Ušetriť až 4000€

    Podľa jej slov, napríklad v prípade konania o návrate dieťaťa budú mať rodičia k dispozícii jasnejšie pravidlá a budú vyzvaní k tomu, aby sa zapojili do mediácie, ktorá im ušetrí náklady spojené s riešením cezhraničných sporov.      

    “Takéto náklady predstavujú v priemere 2200 eur na celé konanie. V niektorých členských štátoch pomôže zrušenie konania o vyhlásení vykonateľnosti ušetriť približne 1100 až 4000 eur za jeden prípad. Okrem toho rýchlejší výkon rozhodnutí umožní rodinám ušetriť peniaze za prácu špecializovaného právnika, ktorej hodnota sa odhaduje v závislosti od členského štátu na sumu v rozmedzí 1000 až 4000 eur za každých ďalších desať hodín pracovného času,” uvádza sa na webovej stránke EK.

    Ďalej sa uvádza, že počet cezhraničných sporov v rodinných veciach v EÚ sa v súčasnosti odhaduje na 16 miliónov, pričom číslo neustále narastá. “Počet medzinárodných rozvodov v EÚ dnes dosahuje približne 140.000 za rok. Počet detí narodených nezosobášeným medzinárodným párom takisto narastá a každoročne sa eviduje až 1800 prípadov únosu detí rodičmi v rámci EÚ,” informuje EK. Návrh bude predmetom posudzovania členských štátov v Rade EÚ a na pláne sú aj konzultácie s Európskym parlamentom.

    - Reklama -