Zamestnáva na farme ľudí z osady, vo svete je známejší než na Slovensku a to všetko bez podpory z európskych fondov

    0
    Prešov rómska štvrť Stará Tehelňa (Autor: Archív Martina Šuvadu)
    Straka, ktorý je vyštudovaný psychológ, má dve zamestnania, aby mohol pracovať na vlastnom a na tom, čo ho baví. Usadil sa preto v Hanušovciach nad Topľou neďaleko Prešova, kde sa narodil. Správy o aktivitách Štefana Straku sa dostali aj do pozornosti medzinárodných inštitúcií. Pred dvomi rokmi dostala jeho farma ocenenie UNESCO ako najlepší rozvojový projekt v Európe. 
     
    Podpory sa Straka podľa portálu Aktuality.sk dočkal aj zo strany ministerstva zahraničných vecí, nie však toho nášho, ale francúzskeho, a rovnako sa k jeho projektu postavila aj Organizácia spojených národov. Na Slovensku však nie je známy takmer vôbec a okrem Prešovského kraja o ňom takmer nikto nevie. Eurofondy pre svoje združenie nevyužil.
     
    Podľa Straku „človek potrebuje cítiť, že to, čo robí, mu aj prináša odmenu“ a to je vraj recept, ako dať ľuďom z osád motiváciu do práce. Na začiatku Rómom z osád umožňoval, aby si domov brali drevo na kúrenie po čistení záhrad. Strakovo združenie Svatobor funguje desať rokov a dnes už zamestnáva nielen ľudí z osád, ale aj hendikepovaných. 
     
    Celý text nájdete TU.  
     
    - Reklama -