Zaľúbeniu Kažimíra do Hrušovského nerozumiem, hovorí Hlina o kontroverznej nominácii a odkazuje: Nie som 17-ročná pubertiačka…

    0
    Alojz Hlina (Autor: TASR)
    Kresťanskodemokratické hnutie predstavilo v utorok Program 365, ktorým odštartovalo svoju kampaň. Čo to konkrétne znamená pre vás ako predsedu KDH a Slovensko?
     
    Je to určitá miera symboliky, pretože chodíme medzi ľudí, aj keď nie je pred voľbami. V exteriéroch na Slovensku stretnete politika maximálne dva mesiace pred voľbami a potom sa po nich zľahne zem. Ľudia sú na to citliví a nám v hnutí na nich záleží, takže to chceme aj takýmto spôsobom vyjadriť, aj keď nie sú voľby. 
     
    Pre mňa samotného to znamená drinu, pretože prejsť 365 obcí nie je jednoduché. Viem však, na čo som sa odhodlal. Počas tohto programu stretnete hocikoho, pričom to taktiež znamená, že pripneme na bránu leták aj s programom Nový november. Ja osobne sa budem snažiť zastaviť aj v ťažiskových bodoch obce, ako je pošta alebo potraviny. Zároveň robíme aj iný formát stretnutia s voličmi. Prednedávnom sme ukončili stretnutie v krajoch a teraz nás čaká 30 okresných miest.
     
    Aká je spätná väzba, či už medzi občanmi, alebo inými politikmi?
     
    Politika je drina. Kto sa bojí ulice, tak politiku robiť nemôže. Problémom je však to, že sa na slovenskej politickej scéne pohybuje veľa ľudí, ktorí sa tej ulice boja a boja sa ísť medzi ľudí. Niektorí majú taký problém, že keď idú na stretnutie s občanmi, tak po tom stretnutí majú menej voličov ako predtým.
     
    Narážate aj na niekoho konkrétneho?
     
    (Smiech) Je ich fakt veľa. Meno vám nepoviem, ale je ich mnoho. V politike je to však nevyhnutnosť, aby ste sa vedeli pohybovať v teréne, pretože sedieť v koženom kresle dokáže každý, ale ustáť ulicu je náročné.
     
    Čo sa týka spätnej väzby, tak názory sú vždy rôzne, ale štatisticky nám to vychádza dobre, že ľudia sú prekvapení zo stretnutia politika v ulici a oceňujú to.
     
    Posledné dni sa debatuje o vašom statuse na Facebooku, že je ohrozená možná dohoda troch opozičných strán (SaS, OĽaNO a KDH) pre spoločný postup do volieb do VÚC. Dôvodom má byť, že sa s vami odmieta stretnúť predseda SaS Richard Sulík, ktorý od vás žiada ospravedlnenie za váš výrok, že má slovník neonacistu. Nie sú takéto naťahovačky nepodstatné?
     
    Ja nie som sedemnásťročná pubertiačka, že najskôr niečo povie a potom rozmýšľa. My sme sa v interných procesoch niekam dostali a potom, keď už neviete ako ďalej, tak využijete aj túto formu. My politici sme platení z peňazí daňových poplatníkov a daňoví poplatníci majú právo vedieť o niektorých procesoch. To, čo prebehlo v tlači, si myslím, že bude aj na niečo dobré. Nechajme tomu voľný priebeh. Politiku treba vedieť robiť aj tak, že pochopíme, že nejde o lásku či sympatie.
     
    Pre nás je dôležitý výsledok. Sme pripravení na dohodu. Ak však má byť spravená, tak dohodu majú zastrešovať predsedovia, aj z pohľadu zodpovednosti. Povedzme si pravdu, dnes je pán Galko v strane Sloboda a Solidarita, ale minulý týždeň bol v tej istej strane aj pán Mihál, ale už nie je. Teda ak má byť dohoda, má ju podpisovať pán Sulík, pretože pri ňom je predpoklad, že bude predsedom. To je pre nás dôležité.
     
    Richard Sulík však od vás žiada ospravedlnenie. Pristúpite na to?
     
    Ak by som mal od každého žiadať ospravedlnenie, kto mi čo povedal, tak si nemám s kým ruku podať. To sú také veci iba v slovenskej politike. Do toho nech ma nikto nevťahuje. Slovenský daňový poplatník si platí politikov a nie precitlivené povahy.
     
    Ak sa na to pozrieme z pohľadu voličov, tak práve takéto slovné šarvátky prispievajú k pocitu, že nikto z opozície nie je alternatívou pre vládnutie?
     
    Pre mňa je to slovičkárenie, avšak ja sa nechcem do ničoho vtiahnuť. Hovoríme iba jedno, ak máme spraviť dohodu, tak ju spravíme iba s niekým, kto za ňu preberie zodpovednosť. Chceme, aby dohodu podpísal pán Sulík, a to je všetko. A ak si myslí, že splnomocní pána Galka na všetky úkony vyjednávania, tak je to v poriadku, ale trváme na tom, že ak bude dohoda urobená, tak musí byť podpísaná Sulíkom.
     
    Teoreticky, ak by tú dohodu pán Sulík podpísal, ale nestretol by vás, vtedy by to išlo?
     
    Pre nás je dôležité, aby zmluva bola zastrešená nositeľom politickej agendy.
     
    Pýtam sa ale na to, či je dôležité osobné stretnutie s predsedom liberálov.
     
    Keď si pán Sulík myslí, že sa dá robiť politika bez stretnutia predsedov politických strán, tak nech si to myslí ďalej. Prípadne nech si z toho urobia ľudia vlastný záver. 
     
    Veľakrát sa vyhraňujete aj voči pánovi Milanovi Krajniakovi z hnutia Sme rodina. S nimi si viete predstaviť potenciálnu spoluprácu?
     
    Určite nie. Celé Sme rodina je politologický exces. Pán Kollár ponížil naše ženy doma a aj v zahraničí, a to aj tým, že sa o ňom píše v New York Times. Je to zvrátený príbeh a okrem toho sám Kollár posilňuje islamský extrémizmus. Tým, že sa dostal do novín v New Yorku, možno sa to niekomu nezdá, ale odtiaľ je blízko do afganských hôr a tam, keď to čítajú nejakí extrémisti, tak pre nich bude jeho príbeh jasný dôkaz, že Európa je bezbožná.
     
    V utorok ráno vyšla informácia, že expredseda KDH Pavol Hrušovský sa stal členom dozornej rady štátnej Eximbanky. Ako k tomu pristupujete vy ako súčasný predseda KDH?
     
    Nikdy som nemal ambíciu rozumieť všetkému. Poviem pravdu, že tomuto nerozumiem. Myslím si, že na Slovensku sú tisícky mladých ľudí, ktorí vedia rozoznať CIF a FOB (námorné parity, pozn. red.). Nech sa pán Kažimír na mňa nehnevá, ale nepovažujem to za dobrú nomináciu.
     
    Budete od pána Hrušovského žiadať vysvetlenie?
     
    Nevylučujem, že sa ho budeme na to pýtať. Nechápem, v čom našiel minister Kažimír také zaľúbenie v expredsedovi KDH, a má to taktiež aj určitý politický presah. Určite nás to bude zaujímať, pretože je to nezodpovedná nominácia. 

    - Reklama -