Zala sa fakt naštval. Smeru dal stop… Strana zareagovala štiplavou odpoveďou

    0
    Boris Zala (Autor: TASR)

    Zala ešte minulý týždeň poslal list predsedovi strany aj generálnemu manažérovi, kde informoval podľa článku 8 Stanov o svojom prerušení členstva v strane. O jeho žiadosti môže rozhodnúť predsedníctvo či okresná organizácia strany.

    „Predseda sa vyjadril na otázky novinárov, čo si myslí na názory Borisa Zalu a europoslancov, že nemáme žiaden vplyv na členskú základňu, štruktúry, vedenie strany ani jeho osobne. Keď si to premietnem na svoju osobnú situáciu, som veľmi nerád, keď nemám žiadny vplyv. Vždy som na predsedníctve strany, programových konferenciách aj snemoch veľmi aktívne vystupoval. Nenašiel som odozvu, akoby som očakával, takže moja dostatočne veľká aktivita asi nemala vplyv. Usúdil som, že moje členstvo je zbytočné, takže som len požiadal o pozastavenie môjho členstva,“ uviedol Zala, ktorý však jedným dychom povedal, že podporuje súčasnú vládu, lebo ju považuje za jedinú alternatívu.

    Na otázku, prečo Zala neodišiel zo Smeru, iba požiadal o prerušenie členstva, odvetil: „Ja som nezlomil nad Smerom palicu. Smer sa nachádza v dosť dramatickom ideológovo-politickom vývoji, v ktorom sa rozhoduje, ako sa zorientuje, akým smerom sa bude pohybovať. Tieto veci treba nechať otvorené, mojím odchodom by som zavrel dvere.“ Ozrejmil tiež, že neplánuje vstúpiť do inej strany.

    Zala sa stretol aj s predsedom strany Ficom. Novinárov informoval len o tom, že sa bavili o novej programovej konferencii. Tá sa má uskutočniť 22. októbra, mala by mať medzinárodný kontext a mali by sa nej zúčastniť aj hostia z Nemecka, Rakúska či Česka.

    Hovorkyňa Smeru Ľubica Končalová reagovala pre TASR na Zalove slová nasledovne: „Kritikou pána Borisa Zalu na adresu strany Smer – sociálna demokracia sa budeme vážne zaoberať len vtedy, ak sa pán Zala vzdá svojej desaťtisícovej pozície v Európskom parlamente, ktorú získal len a len vďaka strane Smer–SD. Pre pána Zalu je príznačné, že mlčal až do momentu, keď zistil, že jeho dôchodok z Európskeho parlamentu bude takmer 3000 eur mesačne.“

    - Reklama -