Zákon musí platiť pre všetkých, zahrmelo z úst kancelárky Merkelovej

    0
    Angela Merkelová (Autor: TASR)

    „Tí, ktorí nemajú právo na pobyt v Nemecku, sa musia vrátiť späť,“ povedala jasne kancelárka. „Ak je to zakotvené v zákone, musíme toto právo realizovať,“ dodala. Jej slová priniesol server denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung. Na druhej strane tí, ktorí získajú právo na azyl, sa musia integrovať do nemeckej spoločnosti. Na toto treba vyvinúť maximálne úsilie, povedala najmocnejšia európska politička.

    Merkelová zároveň pripustila, že v minulosti neboli tieto kroky realizované na 100 percent, čo sa podľa nej musí zmeniť. Svoj prístup vraj musí zmeniť celá vláda. Zhodnúť by sa na tom mala široká koalícia v Nemecku, pretože je to v záujme celej krajiny.

    Merkelová predniesla uvedené slová v reakcii na predvianočný masaker na berlínskych trhoch, kde zabil terorista riadiaci nákladiak 12 ľudí. Ďalších návštevníkov predvianočných trhov zranil. Ukázalo sa, že atentátnikom bol Tunisan Anis Amri, ktorý prišiel do Európy pred migračnou vlnou a postupne doputoval z Talianska až do Nemecka. V Nemecku požiadal o azyl, kde jeho žiadosť síce zamietli, ale Amriho nedeportovali. Tunisko sa totiž zdráhalo svojho občana prijať.

    Nemeckí ministri spravodlivosti Heiko Maas (SPD) a vnútra Thomas de Maizière (CDU) sa so svojou kancelárkou zhodujú. Spolková republika musí podľa ich názoru konať ráznejšie. Maas počíta napríklad s tým, že by ľudia, u ktorých existuje možnosť, že by mohli spáchať teroristický čin, museli nosiť elektronický sledovací náramok. Má ísť predovšetkým o občanov, ktorí už boli kedysi za závažnú trestnú činnosť odsúdení. Súčasne však varoval, že spomínané náramky nemôžu byť všeliekom na súčasné problémy Nemecka.

    Celý článok si môžete v nemčine prečítať TU.

    - Reklama -