Zákazka iba pre vyvolených? Miliónový Rašiho tender zablokovali. Pozrite si ako vysoko mal nastaviť latku jeho úrad

    0
    Podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši (Autor: TASR)

    Ide o projekt, v ktorom chcel zabezpečiť dátovú integráciu, pričom na neho vyčlenil sumu 12,4 milióna eur. Pomocou neho chce zabezpečiť, aby živnostníkov a podnikateľov oslobodil od zbytočnej byrokracie, aby na úrady nemuseli nosiť zbytočné potvrdenia. Informuje o tom nadácia Zastavme korupciu.

    V súťaži sa však nachádzajú viaceré obmedzujúce podmienky, ako napríklad, že záujemca musí mať odborníka na tri rôzne systémy alebo mali mať na starosti zákazku aspoň v sume milión eur. Tieto podmienky však dokážu splniť najviac dve firmy. Z toho dôvodu je otázne, či by pre štát zaručili lepší výsledok.

    Následne Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) tender predbežne zablokoval, a to ešte pred uzatvorením súťaže, ktoré bolo naplánované na pondelok 21. januára. Samotnú súťaž ohlásili začiatkom decembra. K zverejneniu takéhoto termínu uviedli, že za tým netreba hľadať žiadny úmysel. „Odpoveď je potrebné hľadať v náročnej príprave podmienok súťaže a rovnako pri výkone kontroly, ktorú pred vyhlásením verejného obstarávania financovaného z európskych fondov, musí vykonať príslušný riadiaci orgán,“ uviedol úrad.

    Keď ho však ÚVO posudzoval ešte pred vyhlásením súťaže z dôvodu spolufinancovania z eurofondov, závažnejšie pochybenia nenašli. Predbežné prerušenie ÚVO nepoužíva často, aj keď na to má právo. Rašiho úrad sa odvoláva na to, že ho zastavili pre námietky záujemcu, ktoré smerovali proti podmienkam v oznámení obstarávania. Jeho presné zverejnenie môžu urobiť až po právoplatnom rozhodnutí.

    Názor advokáta

    K súťaži sa vyjadril Miroslav Cák z advokátskej kancelárie AGM Partners, ktorý vidí v tendri rozpor s pravidlami obstarávania. Vysvetlil, že podmienky musia byť primerané a musia súvisieť s predmetom zákazky. Sporná je podľa neho napríklad požiadavka, aby firma mala na konte zrealizovaný aspoň jeden veľký projekt v hodnotne aspoň milión eur.

    „V súkromnom sektore je takýchto veľkých projektov veľmi málo. V slovenskej verejnej správe je pravdepodobne len jeden, ktorý realizoval práve úrad podpredsedu,“ konštatuje. Rovnako dodal, že firma s takou zákazkou nemusí znamenať viac skúseností. „Jeho podstatou je, že objem zákazky narastá len opakovaním toho istého alebo obdobného zadania. Takže z pohľadu know-how má rovnakú skúsenosť aj firma, ktorá robila menšiu zákazku ako tá s miliónovým objemom,“ vysvetlil.

    Sporné má byť aj to, že Rašiho úrad vyhlásil tzv. užšiu súťaž, ktorej podstatou je, že prebieha v dvoch kolách, pričom v prvom sa nachádzajú všetci, ktoré splnia základné podmienky a v druhom už predložia konkrétne cenové ponuky len tí, ktorých si zadávateľ vyberie. Aj to podľa nadácie môže nahrávať faktu, že je tender zrejme šitý na mieru jednej firme. Takáto zákazka je tak určená len pre veľké firmy. „Nemá to pritom pridanú hodnotu, keďže objemy sa pri týchto zákazkách nerobia na know-how, ale na rutinnom opakovaní sa,“ uviedol advokát.

    Odborník

    Rovnako spornú vidí aj požiadavku na odborníka s tromi certifikátmi na rôzne IT systémy. A to z dôvodu, že daná podmienka nie je bežná, aj keď sa takí odborníci na Slovensku nájdu. Jeden z nich mal mať podľa informácií nadácie dohodnutú spoluprácu so známou IT firmou, ktorá je úspešná v zákazkách na ministerstve financií.

    „Sme presvedčení, že podmienky kladené na kandidátov na uvedenú pozíciu kľúčového experta sú opodstatnené a ich splnenie významne zvýši pravdepodobnosť úspešnej realizácie projektu vybraným uchádzačom,“ uviedol úrad pre investície a informatizáciu na svoju obranu.

     

    - Reklama -