Zahalené moslimky. Vraj to nie je len o islame

    0
    Moslimské ženy. Ilustračné foto (Autor: ReproFoto: Youtube)

    Či majú moslimské ženy skrývať svoje vlasy a prípadne i telo a tváre, nemá jasno ani islam sám. Jeden z výkladov uvádza, že Korán o ničom takom vôbec nehovorí, druhý z výkladov sa pri zahaľovaní moslimiek opiera práve o neho, píše ČT24.

    Následne uvádza, že Korán sa odievaniu venuje len na dvoch miestach. „A povedz veriacim ženám, aby cudne klopily zrak a strážili svoje pohlavie a nedávali na obdiv svoje ozdoby okrem tých, ktoré sú viditeľné. A nech spustí závoje svoje na prsia svoje. A nech ukazujú svoje ozdoby jedine svojim manželom alebo otcom, alebo svokrom, alebo synom, alebo sluhom, ktorí nemajú žiadostivosti, alebo chlapcom, ktorí nemajú potuchy o nahote žien,“ cituje web a dodáva, že ženám sa prikazuje aj priťahovanie závojov. „A toto bude najvhodnejší na to, aby boli poznané a neboli urážané,“ dodáva.

    Pôvodný text TU.

    Arabista Bronislav Ostřanský k tomu dodáva, že ústredným imperatívom vysloveným v Koráne, je cudnosť. „Šatka nemá zmysel, ak sa žena cudne nespráva,“ podotkol. Zahaľovanie žien do šatiek a závojov však podľa webu navyše nemožno chápať ako produkt islamu. Tento zvyk platil totiž na Blízkom východe už skôr, prvá zmienka o zahaľovaní žien sa vraj objavuje už v asýrskom právnom texte z trinásteho storočia pred Kristom.

    „Islam tak len pokračuje v blízkovýchodnej tradícii ženského obliekania. Aj z toho dôvodu sa nedá hidžáb – šatka moslimky – vnímať výlučne ako náboženský symbol, ale aj ako prejav tunajšej kultúrnej tradície, hoci ju západná spoločnosť, navyknutá vďaka módnym revolúciám 20. a 60. rokov na sporo odeté ženy, môže chápať ako puritánsku,“ uzatvára web.

    - Reklama -