Začne sa rozpad EÚ už o mesiac? Prípadný Brexit sa Bruselu vypomstí tak, ako samotnej Británii

    0
    Londýnsky Big Ben (Autor: SITA)
    Pozorovatelia tvrdia, že najväčšie straty a dôsledky, či už negatívne, alebo pozitívne, by v prípade Brexitu pocítil Londýn. EÚ by na takýto scenár tiež doplatila. Británia by bola prvou krajinou, ktorá opustí Úniu, a to sa ešte nikdy v histórii nestalo. Veľká Británia je druhá najsilnejšia ekonomika v celej Európe, jej HDP predstavuje 17 % celej EÚ.  
     
    Hypotetický odchod Veľkej Británie spomedzi členských krajín Únie by však nebol podľa expertov z Nadácie Roberta Schumana úplnou katastrofou. Charles de Marcilly zo spomínaného think-tanku pre CNN označil Brexit za amputáciu
     
    No trpel by aj Londýn. Takmer polovica britského exportu smeruje do krajín EÚ a ostrovná monarchia navyše dováža viac ako polovicu zahraničného tovaru z členských štátov Únie. Britská ekonomika je tak veľmi úzko prepojená s tou európskou a jej prípadná „amputácia“ by bola bolestivá, pretože obe strany teraz ťažia zo zóny voľného obchodu. Ak by Británia prestala byť súčasťou EÚ, bol by to dôvod na nové rokovania o obchodných vzťahoch. 

    Dôležitý hráč

    Avšak Londýn nie je len dôležitý obchodný, ale aj diplomatický partner. Británia má trvalé miesto v Bezpečnostnej rade OSN a má vlastné jadrové kapacity. „Zahraničná politika EÚ nie je práve veľmi úspešná kapitola a vždy, keď EÚ urobila dôležitý a rozhodný krok, Británia v ňom hrala rozhodujúcu úlohu,“ uviedol Jan Techau z organizácie Carnegie Europe v rozhovore pre CNN. 
     
    Bez Británie by navyše mohla nastať situácia, v ktorej by sa EÚ odklonila od systému otvoreného trhu, ktorý pomohol viacerým krajinám naštartovať ekonomiku. Techau tvrdí, že práve Londýn predstavuje kapitalistický systém voľného obchodu a bez neho môžu v Únii nastať zmeny, ktoré povedú k vyššiemu daňovému zaťaženiu a ďalším nepopulárnym krokom. 
     
    Samotný odchod ostrovnej monarchie z EÚ by mohol veľmi vážne ohroziť nielen reputáciu, ale aj celistvosť európskeho spoločenstva. „Vyzeralo by to veľmi zle pre vonkajší svet, keby taká dôležitá krajina ako Británia považovala tento klub (EÚ) za taký zlý, že by z neho chcela odísť,“ dodal  Techau. 
     
    - Reklama -