Zachránili ho tí, ktorých tak nenávidí. Neonacisti ďakujú utečencom za záchranu jedného zo svojich členov

    0
     
    Člen nemeckej extrémistickej strany Stefan Jagsch mal šťastie, keď ho z vraku jeho havarovaného auta vyslobodili migranti z utečeneckého tábora. Jagschova domovská NPD (Nationaldemokratische Partei Deutschlands) teraz, týždeň po nehode, akosi otočila svoju rétoriku. Nacionalisti sa poďakovali utečencom za ich humanitný čin. 
     
    Stefan Jagsch, ktorý bol lídrom na kandidátke nacionalistickej NPD v Hessenskom regióne, narazil minulú stredu medzi mestami Altenstadt a Büdingen do stromu, keď stratil kontrolu nad svojím vozidlom. Z rozbitého auta dostali vážne zraneného ultrapravičiara dvaja Sýrčania, ktorí mu podľa polície poskytli aj prvú pomoc, kým prišli na miesto činu hasiči a záchranári. 
     
    Predseda NPD v reakcii na záchranu jedného zo svojich straníckych kolegov uviedol, že Sýrčania „vykonali veľmi dobrý humánny skutok“.

    Rýchla zmena postoja

    Pozoruhodná je v tomto smere zmena postoja ultrapravičiarov z NPD. Len pripomeňme, že Stefan Jagsch, zachránený zhodou okolností utečencami, ešte v januári pochodoval počas antiimigračných demonštrácií po boku nemeckých neonacistov, ktorí migrantov nazývajú „votrelcami“ či „primitívnymi opicami“. 

    Úpadok nacionalistickej strany v Nemecku 

    Extrémistická NPD pritom v Nemecku čelí vážnej strate preferencií vďaka konkurencii v podobe strany AfD (Alternative für Deutschland). V marcových regionálnych voľbách sa však ultrapravičiarom z NPD podarilo napriek stratám získať vyše 10 % hlasov práve v Hessenskom regióne, kde havaroval jej kandidát Stefan Jagsch, zachránený utečencami, proti ktorým jeho strana tak veľmi brojí. 
     
    Okrem konkurencie antiimigračného hnutia AfD, ktoré naberá na podpore po celom Nemecku, čelia nacionalisti z NPD aj ďalšiemu oveľa väčšiemu problému. Nemecký ústavný súd sa totiž zaoberá návrhom na zákaz pôsobenia tejto ultrapravicovej strany.  
     
    - Reklama -