Zabili sme ruského tajného agenta, tvrdí kalifát

    0
    Video teroristickej organizácie Islamský štát. (Autor: Reprofoto: Heavy)

    Dvanásťminútové video v ruštine bolo zverejnené v deň, keď Rusko vojenskými prehliadkami oslavuje 72. výročie víťazstva nad nacistickým Nemeckom z roku 1945. Video zaznamenáva muža oblečeného v čiernej kombinéze, ako kľačí niekde na púšti a vyzýva ostatných ruských agentov, aby sa vzdali.

    „Tento idiot verí sľubom svojho štátu, že ho neopustí, ak ho zajmú,” povedal rozprávač na nahrávke, potom iný muž s bradou odreže údajnému ruskému agentovi hlavu nožom.

    Pravosť záznamu a totožnosť zabitého nebolo možné okamžite overiť a nie je ani jasné, kedy k vražde došlo, napísala dnes tlačová agentúra Reuters.

    Ruské sily podporujú sýrskeho prezidenta Bašára Asada v jeho vojne proti povstalcom a islamským militantom, ktorí sa ho snažia zvrhnúť. Video zachytáva scény, ktoré sú opísané ako miesta zničené ruským bombardovaním v Sýrii.

    Ruské ministerstvo obrany už skôr uviedlo, že približne 30 ruských vojakov bolo zabitých v Sýrii od septembra 2015, keď Kremeľ začal vojenskú operáciu na pomoc Asadovi a jeho silám.

    Moskva poprela správy, že Islamský štát zabil v Sýrii ruského špióna

    Ruské ministerstvo obrany poprelo dnes správy o tom, teroristická skupina Islamský štát (IS) zabila v Sýrii dôstojníka ruskej rozviedky.

    Podľa agentúry DPA ministerstvo oznámilo, že všetci príslušníci ruských síl v Sýrii “sú v bezpečí a zdraví a plnia si svoje misie v rámci boja proti medzinárodnému terorizmu”.

    Na zverejnenom 12-minútovom videu IS s arabskými titulkami vidno muža hovoriaceho po rusky. IS ho identifikoval ako plukovníka Jevgenija Petrenka. Muž na videu tvrdí, že jeho úlohou bolo infiltrovať sa do IS a špeciálne do skupiny abú Umara aš-Šišáního. Militanti ho však zajali.

    Video IS zachytáva muža, ako v čiernej kombinéze kľačí v púšti a vyzýva ruských agentov v Sýrii, aby sa vzdali.

    „Musíte vedieť, že naša vláda posiela vašich synov do vojny, ktorá je prehraná,” hovorí zajatec.

    Rozprávač vo videu v ruštine oznamuje, že Petrenko je ruský agent. Ďalší bradatý militant následne nožom odreže mužovi hlavu.

    Rozprávač ďalej tvrdí, že aj ďalší “ruskí špióni” boli zabití, podrobnosti však neuviedol.
    Pravosť videa a totožnosť obete nebolo možné bezprostredne potvrdiť. Nie je ani známe, kedy muža zabili, poznamenala DPA.

    IS vlani v júli oznámil, že poľný veliteľ čečenského pôvodu Tarchan Batirašvili, známy pod bojovým menom abú Umar aš-Šišání, zahynul v bojoch v Iraku.

    - Reklama -