Zabijeme ťa, ak budeš spievať pre Trumpa. Nálady vo Washingtone sa vyostrujú

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    Pozornosť Spojených štátov a vôbec celého sveta bude tento piatok jednoznačne smerovať do Washingtonu, kde bude uvedený do prezidentského úradu 45. prezident Spojených štátov. Búrlivé reakcie budila už jeho prezidentská kampaň, ale emócie sa neupokojili ani po jeho víťazstve a následnom prepočítavaní hlasov. Všetko potom nasvedčuje tomu, že pokojne neprebehne ani piatková inaugurácia. Naopak, očakáva sa, že bude poriadne rušno.

    Podľa odhadov by sa malo na inaugurácii pred Kapitolom zúčastniť 800-tisíc až 900-tisíc ľudí. Nie je však jasné, v akom pomere sa budú v dave vyskytovať Trumpovi priaznivci a odporcovia. Záujem o slávnostnú udalosť je však nižší ako pred ôsmimi rokmi, keď do Bieleho domu nastúpil Barack Obama. Vtedy údajne prišlo na jeho inauguráciu 1,8 milióna ľudí. Navyše podľa prieskumu ABC News/The Washington Post vníma Trumpa pozitívne menej Američanov (Trumpových 40 % verzus Obamových 79 %).

    Vypätá atmosféra však nebude panovať len medzi účastníkmi demonštrácií, ale aj v samotnom Kapitole. Viac ako päťdesiat demokratov už vopred avizovalo, že sa nezúčastní na Trumpovej prísahe. Za všetkých svojich straníckych kolegov vyjadril svoj postoj kongresman John Lewis, ktorý už viac ako pol storočia bojuje za práva afroamerickej menšiny. „Víťazstvo Trumpa je nelegitímne, pretože do prezidentských volieb zasahovalo Rusko,“ cituje BBC sedemdesiatšesťročného aktivistu.

    Nezdá sa však, že by Trumpa neúčasť demokratov na jeho inaugurácii mrzela. „Ak tam tí ľudia neprídu, je to úplne v poriadku. Potrebujeme každé voľné sedadlo a ja dúfam, že nám dajú svoje lístky,“ uviedol Trump v rozhovore pre Fox News. V tom istom duchu sa vyjadril v utorok ráno pre novinárov aj jeho hovorca Sean Spicer. „Je škoda, že tí ľudia nechcú byť súčasťou pokojného odovzdania moci. Na druhej strane, budeme mať aspoň viac miest pre ostatných.“

    Desiatky demokratov si tak nevypočujú Trumpovu inauguračnú reč, v ktorej bude 45. prezident Spojených štátov podľa svojho hovorcu Spicera akcentovať predovšetkým potrebu zjednotiť sa. Trumpovi poradcovia súčasne prezradili, že jeho reč bude pomerne krátka a nemala by presiahnuť dvadsať minút. Vo svojom prvom prezidentskom prejave Trump spomenie a ďalej rozvinie svoje často používané slogany z kampane „America First“ a „Make America Great Again“.

    Niekoľko desiatok hodín pred inauguráciou Trumpa sa ozvali jeho „starí známi“ z hnutia Anonymous, ktorí mu už pred voľbami vyhlásili „totálnu vojnu“. Teraz vyzvali svojich stúpencov, aby zhromažďovali utajené informácie z Trumpovej minulosti a využili ich na to, aby nemohol byť oficiálne uvedený do prezidentského úradu. „Udržiavali ste finančné aj osobné kontakty s ruskými gangstermi a prali špinavé peniaze. Všetko vyjde najavo. Najbližšie štyri roky budete ľutovať, že ste sa stali prezidentom,“ napísali Anonymous na svojom Twitteri.

    Na slávnostnom programe sa nakoniec nezúčastní ani slávny operný spevák Andrea Bocelli, hoci v jeho prípade ide o nedobrovoľné rozhodnutie. Ako píše britský denník Daily Mail, talianskemu umelcovi sa vyhrážali smrťou a mnoho jeho fanúšikov mu odkázalo, že ak bude „spievať pre Trumpa“, budú do budúcna bojkotovať jeho koncerty. Pozvanie na oslavu už pred časom odmietli Elton John, Céline Dion alebo Jennifer Holliday, ktorá to urobila na nátlak svojich fanúšikov z LGBT komunity.

    autor: Josef Provazník

    - Reklama -