Za zmenu a proti korupcii budú štrngať aj liberáli. Pozrite sa, čo teší Sulíka

    0
    Richard Sulík, predseda SaS (Autor: SITA)

    Iniciatíva Štrngám za zmenu si nechala pred parlamentnými voľbami vypracovať reprezentatívny prieskum, v ktorom sa pýtala ľudí, či si myslia, že zákony na Slovensku sú prijímané tak, aby hájili verejný záujem a napĺňali spravodlivosť. Väčšina ľudí (57 percent) si myslí, že to tak nie je. Až 89% ľudí si myslí, že je správne, ak úradné osoby, ako sú verejní činitelia, politici a osoby, ktoré majú právo rozhodovať o nakladaní s majetkom štátu, majú povinnosť zverejňovať všetky finančné a nefinančné dary prijaté v súvislosti so svojím postavením alebo funkciou.

    Iniciatíva vytvorila konkrétne návrhy, ako zvýšiť vymožiteľnosť práva a obmedziť možnosť obchádzania pravidiel mocnými. Kľúčové zmeny sa týkajú odpolitizovania polície, zabránenia vplyvu na prokurátorov, tlaku na zvyšovanie zodpovednosti sudcov, sfunkčnenia Najvyššieho kontrolného úradu SR, odkrývania schránkových firiem a zabránenia ovplyvňovania verejných činiteľov rôznymi darmi. 

    „Veľmi oceňujem túto iniciatívu. Teší ma, že nie sme sami, ktorí upozorňujú na korupciu v našom štáte. Súhlasíme so znením tohto verejného záväzku v plnom rozsahu,“ povedal Sulík. Poslanec a tímlíder liberálov pre školstvo Martin Poliačik je rád, že občiansky sektor prichádza nielen s pobádaním politikov k zmene, ale aj s konkrétnymi odborne vypracovanými návrhmi. 

    - Reklama -