Za slabú informovanosť o parížskom teroristovi sú podľa Francúzska zodpovední belgickí tajní

    0
    Salah Abdeslam vo väzení (Autor: Twitter: Alexander Marquardt)
    Francúzski policajti v dôsledku pomalého postupu belgických úradov nedisponovali dôležitými informáciami týkajúcimi sa Abdeslama. Tak sa stalo, že hoci Abdeslama v noci po teroristických útokoch v Paríži zadržali počas rutinnej cestnej kontroly, zakrátko ho opäť prepustili.
     
    Na túto skutočnosť v nedeľu upozornil francúzsky socialistický poslanec Sébastien Pietrasanta, spravodajca francúzskej parlamentnej komisie, ktorá vyšetruje pozadie útokov z 13. novembra v Paríži.  
     
    Francúzsko tvrdí, že vinou belgických spravodajských služieb, ktoré včas neinformovali svojich francúzskych kolegov, sa Abdeslam mohol bez problémov vrátiť do Belgicka a štyri mesiace sa ukrývať pred políciou.
     
    Len niekoľko hodín po parížskych útokoch z 13. novembra, francúzska policajná hliadka zadržala v blízkosti francúzsko-belgickej hranice auto, v ktorom sa viezol Salah Abdeslam s ďalšími dvoma mužmi. Abdeslam sa preukázal vlastnými dokladmi totožnosti a na polhodinu ho aj zadržali, a to pre priestupky z minulosti zaznamenané v schengenskom informačnom systéme. Následne ho však prepustili na slobodu. Belgická strana totiž jeho meno nezapísala do európskej databázy zradikalizovaných osôb, hoci vedela, že je členom džihádistického hnutia. 
     
    Belgičania zareagovali oneskorene, až hodinu potom, ako francúzska hliadka Abdeslama prepustila. Belgické orgány vtedy informovali svojich francúzskych kolegov o jeho radikalizácii.  
     
    Abdeslama zatkli 18. marca v belgickej metropole a následne previezli do Francúzska. Nachádza sa v izolovanej a prísne kontrolovanej cele vo väzení Fleury-Merogis na predmestí Paríža.
     
    - Reklama -