Za pomoc západným novinárom skončil v base. Sloboda slova po turecky

0
Kurdskí bojovníci v sýrskom meste Kobani (Autor: SITA)

V auguste tohto roka pomohol Mohammed Rasool dvom novinárom z Veľkej Británie pri tvorbe ich reportáže o Kurdoch žijúcich v Turecku neďaleko hraníc so Sýriou. Práve táto pomoc sa mu však podľa agentúry Associated Press (AP) stala osudnou. Sprevádzať západných novinárov v oblastiach zmietaných konfliktmi nie je práca, ktorá by sa dala označiť práve za bezpečnú. Mohammed Rasool to dobre vedel, keď vzal dvojicu zahraničných reportérov na miesta na turecko-sýrskej hranici, kde militanti zo Strany kurdských pracujúcich (PKK) bojujú proti tureckej armáde.

Nepokoje v tureckých regiónoch obývaných kurdskou menšinou trvajú desaťročia, ale mierový proces ešte väčšmi poškodili udalosti, ktoré úplne rozvrátili situáciu v oblasti. Príchod Islamského štátu (IS) do Iraku a Sýrie skomplikoval aj situáciu tamojších Kurdov. Tí v Sýrii bojujú proti radikálom z IS, ale Turci považujú Stranu kurdských pracujúcich za teroristickú organizáciu. Práve do regiónu na turecko-sýrskej hranici, ktorý je centrom Kurdov v Turecku, sa vydali novinári. Háčik je však v tom, že ich nezaujímalo ani tak dianie v susednej Sýrii alebo Iraku, ale práve v oblasti obývanej kurdskou menšinou.

Mohammed Rasool je spolupracovníkom americkej spravodajskej agentúry AP a spoločne s dvojicou britských novinárov sa dostal do problémov po tom, keď urobili rozhovor s 13-ročným dievčaťom, ktoré postrelili. Na mieste bolo ešte všetko v poriadku, ale po návrate do mesta  Diyarbakir, ktoré je centrom kurdskej menšiny v Turecku, trojicu mužov zatkla polícia. To bolo 27. augusta. O 11 dní neskôr sa na slobodu dostali dvaja britskí novinári, ktorých z Turecka vyhostili. Ich sprievodca však dopadol oveľa horšie.

Spolupracovník AP Mohamed Rasool je v Tureckom väzení už vyše 7 týždňov, ale úrady odmietajú jeho právnikom poskytnúť bližšie informácie o prípade. Prokurátor nereagoval ani na medzinárodné výzvy na prepustenie Rasoola. V jeho počítači polícia údajne objavila „podozrivé dáta“, ktoré preveruje. Rasool je  jedným z 23 novinárov, ktorí momentálne sedia v tureckých väzeniach. Väčšina zadržiavaných žurnalistov pracuje pre médiá, ktoré Ankara obviňuje z napojenia na Stranu kurdských pracujúcich.

- Reklama -