Za nezávislosť Katalánska hlasovalo podľa tamojšej vlády až 90 percent voličov. Odbory plánujú na zajtra radikálny krok

    0
    Polícia zasahuje proti stúpencom referenda pred volebnou miestnosťou v Barcelone, počas referenda o nezávislosti Katalánska (Autor: TASR)

    Hovorca katalánskej vlády Jordi Turull na tlačovej konferencii povedal, že sčítaných bolo 2,26 milióna hlasov, z ktorých viac než dva milióny boli v prospech nezávislosti.

    Proti odtrhnutiu sa od Španielska hlasovalo 7,9 percenta zúčastnených, ďalšie dve percentá odovzdali prázdne hlasovacie lístky a 0,9 percenta hlasov bolo neplatných, uviedol Turull. Spočítať podľa neho zostáva ešte 15.000 hlasov.

    “Dnešok je víťazstvom demokracie a ľudí, ktorí ju pokojne bránili,” vyhlásil hovorca, ktorého citovala agentúra DPA.

    Turull dodal, že do zmieneného počtu hlasov nie sú zahrnuté lístky, ktoré skonfiškovala španielska polícia počas nedeľňajších násilných zákrokov zameraných za zastavenie sporného hlasovania. Zranenia pri raziách utrpelo najmenej 844 ľudí a 33 policajtov.

    V Katalánsku žije 5,3 milióna voličov, informuje agentúra AP.

    Predseda katalánskej vlády Carles Puigdemont v nedeľu neskoro večer vyhlásil, že Katalánsko “získalo právo stať sa nezávislým štátom”. Zopakoval, že dodrží sľub jednostranného vyhlásenia nezávislosti, ak tábor stúpencov takéhoto kroku v referende zvíťazí.

    Puigdemont pripomenul, že na základe zákona prijatého katalánskym parlamentom môže byť nezávislosť vyhlásená do 48 hodín od referenda v prípade, ak sa v ňom za osamostatnenie vysloví viac ako 50 percent zúčastnených voličov, a to bez ohľadu na účasť.

    Španielsky ústavný súd platnosť tohto zákona pozastavil, katalánska vláda však napriek tomu svoj plán na referendum zrealizovala.

    Odbory ohlásili na utorok generálny štrajk proti policajnému násiliu

    Rôzne odborové zväzy a ďalšie organizácie zvolali na utorok generálny štrajk v Katalánsku. Týmto spôsobom chcú protestovať proti násiliu zo strany policajných zložiek počas nedeľňajšieho sporného referenda o nezávislosti tohto španielskeho regiónu.

    Dôrazná reakcia na represie je potrebná, zdôraznila regionálna hovorkyňa národného odborového zväzu CCOO Dolors Lobetová v nedeľu večer v Barcelone po stretnutí so zástupcami viacerých ďalších zväzov a zoskupení.
     
    Odbory UGT, ktoré patria popri CCOO k najvplyvnejším v Španielsku, rozhodnú o účasti na štrajku v priebehu dnešného dňa, informuje agentúra DPA.

    Napriek súdnemu zákazu a proti vôli ústrednej španielskej vlády v Madride zorganizovala katalánska vláda v nedeľu referendum o odčlenení od Španielska. Pri tvrdých zásahoch polície, zameraných na zastavenie hlasovania, utrpelo podľa regionálneho ministerstva zdravotníctva zranenia 844 občanov. Španielske ministerstvo vnútra hlásilo 33 zranených policajtov.

    Hovorca regionálnej vlády v noci na dnes oznámil, že 90 percent zúčastnených voličov sa vyslovilo za nezávislosť. Podľa zákona prijatého katalánskym parlamentom, ktorého platnosť však pozastavil španielsky ústavný súd, by to malo viesť do 48 hodín k vyhláseniu nezávislého katalánskeho štátu.
     
    - Reklama -