Za dva dni zbombardovali tri nemocnice. Svedectvá o ruskom postupe v Sýrii. Čo na to Kremeľ?

    0
    Letecký útok armády Ruska v Sýrii (Autor: SITA)
    Ruské letectvo podľa oficiálnej agendy Kremľa bombarduje v Sýrii pozície militantov z Islamského štátu. Humanitárne a neziskové organizácie, ktoré pôsobia v krajine, však tvrdia, že cieľom útokov sa stali už aj zdravotnícke zariadenia. O prvých prípadoch hovoria zdravotníci, ktorí pracujú priamo v Sýrii. Sýrske jednotky sa údajne už dlhší čas snažia zničiť niektoré nemocnice, ktoré ošetrujú aj členov takzvanej “umiernenej” opozície, ktorá chce zvrhnúť prezidenta Asada, ale nemá nič spoločné s Islamským štátom. „Vojaci Bašára Asada neúnavne útočia na sýrske zdravotnícke zariadenia už štyri roky a ruská vláda teraz pokračuje v ich stopách,“ povedala pre americký Newsweek riaditeľka programov Physicians for Human Rights Widney Brownová.
     
    Napríklad 2. októbra strely ruského letectva údajne zasiahli poľnú nemocnicu v meste Latamneh v provincii Hamá, kde zranili niekoľko členov štábu. Už predtým bolo toto zariadenie terčom útoku, za ktorý však údajne nesie zodpovednosť sýrska armáda verná prezidentovi Asadovi. Podľa humanitárnej neziskovej organizácie Physicians for Human Rights zavládla rovnaká situácia v ten istý deň aj v provincii Idlib. V meste Benin zasiahli stíhačky počas náletov pohotovostné zdravotnícke stredisko a odstavisko sanitiek. Len deň po tom, teda 3.októbra, zasiahli ďalšie nálety nemocnicu v sýrskom meste Latákia, ktoré leží neďaleko hraníc s Tureckom.
     

    Moskva všetko popiera

    Kremeľ popiera, že by ruské stíhačky zasahovali zdravotnícke zariadenia v Sýrii. Velenie ruskej armády trvá na tom, že terčom náletov sú vždy len pozície radikálov  z Islamského štátu. Cieľom  ruských náletov je podpora sýrskych jednotiek, ktoré bojujú proti militantom na zemi. Napriek týmto tvrdeniam Moskvy zasiahli nálety zo začiatku októbra zdravotnícke zariadenia, z ktorých všetky ležia vyše 30 kilometrov od oblastí kontrolovaných radikálmi z Islamského štátu.
     
    „Tvrdiť, že ide o boj proti teroristom, nedáva žiadnej vláde právo porušovať vojnové zákony, ktoré chránia práve zdravotníkov a zdravotnícke zariadenia,“ uviedla Brownová z Physicians for Human Rights. Nemocnice  v sýrskom konflikte sa ani zďaleka neocitli pod paľbou prvýkrát. Už v auguste sa objavilo viacero útokov, ktorých cieľom sa stali práve nemocnice, ale v tom čase ešte v krajine nebolo ruské letectvo, ktoré lekári vinia z útokov tentoraz. Za 4 roky konfliktu v Sýrii je zdokumentovaných vyše 300 útokov na 225 zdravotníckych zariadení. O život pri nich prišlo 670 ľudí. Útoky na nemocnice v Sýrii odsúdili aj predstavitelia Sýrsko-americkej medicínskej spoločnosti (SAMS), ktorí tiež tvrdia, že za nedávnymi útokmi na nemocnice je ruské letectvo. „Ruské stupňovanie náletov a vojenských akcií v Sýrii nebezpečne porušuje medzinárodné humanitárne právo,“ uvádza sa v stanovisku Sýrsko-americkej medicínskej spoločnosti.
     
     
    - Reklama -