Za Sorosovu univerzitu v Maďarsku sa bije už aj Merkelová

    0
    Angela Merkelová (Autor: TASR)

    Nová právna norma vzbudzuje dojem, že komplikuje, ba dokonca v niektorých prípadoch až znemožňuje fungovanie zahraničných univerzít v Maďarsku, upozornila Demmerová, ktorá zdôraznila, že o slobode, demokracii, právnom štáte a ľudských právach sa v Európe nediskutuje.

    Bloomberg pripomenul, že Merkelovej Kresťanskodemokratická únia (CDU) a strana Fidesz predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána sú členmi konzervatívnej Európskej ľudovej strany (EĽS). Kancelárka sa pred časom dostala do konfliktu s Orbánom pre utečeneckú politiku a je možné, že tomu bude podobne aj v prípade premiérových opatrení týkajúcich sa vzdelávania.

    Podľa spravodajského servera 444.hu maďarskú vládu kritizoval aj predseda frakcie EĽS v Európskom parlamente Joseph Daul. Tento francúzsky politik pred pár rokmi ešte masívne podporoval Orbána, avšak teraz ho vyzval, aby akceptoval slobodu a autonómiu výskumu. EĽS od Európskej komisie očakáva, že preverí, či novela maďarského vysokoškolského zákona nie je v rozpore s právom Únie.

    Maďarský parlament v utorok hlasmi poslancov vládneho bloku Fidesz-Kresťanskodemokratická ľudová strana (KDNP) schválil v zrýchlenom konaní vládnu novelu vysokoškolského zákona. Podľa nových pravidiel zahraničná univerzita na maďarskom území bude môcť existovať iba v prípade, ak funguje aj v krajine pôvodu. K tomu však bude ešte potrebná aj medzištátna dohoda Maďarska s danou krajinou.

    Novela vyvolala ostrú kritiku v Maďarsku i v zahraničí; v nedeľu i v utorok protestovali proti nej v Budapešti tisíce ľudí. Kritici vytýkajú maďarskej vláde, že ohrozuje slobodu vzdelávania a demokraciu.

    Novela sa najviac dotkne Stredoeurópskej univerzity (CEU) založenej americkým finančníkom maďarského pôvodu Georgeom Sorosom v roku 1991.

    - Reklama -