Za Roberta Fica sa zlodeji na Slovensku majú ako v raji. Štátna agentúra si prenajala priestory o 1 000 percent drahšie. Matovič s Lipšicom vyťahujú tromfy

    0
    Sprava: Líder OĽaNO Igor Matovič a predseda strany NOVA Daniel Lipšic (Autor: SITA)

    „Dnes prebieha veľká startupová údajná konferencia, ktorá má názov TechMatch. Táto konferencia sa už  stretla s kritikou, keďže stojí skoro jeden a pol milióna eur a je to skoro polovica  sumy na jednotlivé projekty, ktoré táto agentúra organizuje,“ povedal na úvod Lipšic  a nezabudol pripomenúť,  prečo spoločne s Matovičom zvolali tlačovú konferenciu. Najnovšie ide o priestory, ktoré si  Slovak Business Agency prenajala v centre Bratislavy údajne nevýhodne.

    Predseda hnutia NOVA Daniel Lipšic tvrdí, že  „Slovak Business Agency si prenajala na 7 rokov nebytové priestory v oblasti Twin Cities za dvojnásobnú cenu, ako sa prenajímajú porovnateľné priestory v tejto lokalite“. Podľa Lipšica sa na tento špás zložia všetci daňoví poplatníci sumou 2 milióny eur. „Je to absolútny škandál v čase šetrenia, keď má štát plno voľných budov, o ktorých hovorí minister Kaliňák, aby si štátny subjekt za dvojnásobné ceny na 7 rokov prenajímal luxusné  nebytové priestory v centre Bratislavy,“ myslí si predseda hnutia NOVA.

    Premrštené ceny priestorov

    Koalícia OĽaNO-NOVA poukazuje na to, že Slovak Business Agency si prenajala priestory, ktoré sú zbytočne predražené a príliš veľké na potreby tejto štátnej agentúry. Suma za prenájom kancelárií na Mlynských nivách v centre Bratislavy je podľa opozície premrštená. „Cena, na ktorej sa dohodli, je mimoriadna – sú to fanjšmekri na kvalitu, tak pri konferencii, ako  aj pri vlastných priestoroch – a to 15,70 eura  za  štvorcový meter pri výmere 3 200  štvorcových metrov,“ uviedol podpredseda NOVY  Marcel Klimek. Podľa neho by sa dali v tej istej lokalite nájsť oveľa lacnejšie priestory. „Len na porovnanie, v tej istej lokalite Mlynské nivy, kde sa nachádza predmet nájmu, sme v tomto okamihu vytlačili tri alternatívne ponuky rovnakej veľkosti 2 500 až 3 000  štvorcových metrov. Prvá 6 eur, druhá 8 eur, tretia 8 eur,“ povedal Klimek.

    Priestory, ktoré si na 7 rokov prenajala  Slovak Business Agency v novostavbách na Mlynských nivách, sú podľa Lipšica, Matoviča a Klimeka navyše zbytočne veľké. „Existujú také štandardy na zamestnanca, že jeho pracovisko má mať zhruba 9 – 10 štvorcových metrov, ale tu hovoríme o výmere 30 až 40  štvorcových metrov na každého jedného zamestnanca,“ dodal na tlačovke Klimek.

    Zlodeji sa majú ako v raji

    Pred novinármi nezaháľal ani Igor Matovič, ktorý si nenechal ujsť príležitosť na to, aby sa obul do premiéra. „Na tejto zmluve je vidieť, že za Roberta Fica sa zlodeji na Slovensku majú ako v raji. Nič sa nedeje. V podstate je dovolené kradnúť. Problém nastane iba vtedy, keď sa na to príde,“ povedal Igor Matovič. Predseda OĽaNO pripomenul, že cena, za ktorú si Slovak Business Agency prenajala priestory na Mlynských nivách v Bratislave, je niekoľkonásobne premrštená. „Slovak Business Agency je štátna agentúra, ktorá si  jednoducho prenajala priestor pre jedného zamestnanca desaťkrát drahšie,  ako by sa dal prenajal, ak by sa správaliako dobrý hospodár. 10-krát drahšie to znamená 1 000-percentné predraženie. Jedenkrát o dvesto percent, čiže dvojnásobok pri cene,  a druhýkrát približne 5-násobne pri ploche. To znamená 1 000-percentné predraženie,“ dodal Matovič.

    - Reklama -