ZMOS apeluje na poslancov: Nepodporte vládne návrhy. Mimoriadna schôdza je hazard s budúcnosťou Slovenska

    0
    Branislav Tréger (Autor: TASR)

    Predseda ZMOS-u Branislav Tréger dodáva, že združenie pred každými komunálnymi voľbami komunikuje s mestami a obcami, aby tesne pred voľbami neprijímali rozhodnutia so zásadnými ekonomickými či sociálnymi vplyvmi na samosprávy.

    „Preto sme prekvapení, že takáto situácia nastáva na úrovni vlády SR a parlamentu,” uviedol Tréger v tejto súvislosti.

    ZMOS tiež konštatuje, že parlament by mal problémy, ktoré trápia obyvateľov, riešiť priebežne, systematicky a s mierou poznania dosahov.

    Združenie podľa Trégera považuje zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu za legitímne a rešpektuje právo legislatívnej iniciatívy aj tesne pred voľbami do parlamentu.

    „Avšak ako sociálny partner nesúhlasí s tým, aby predmetom rokovania najvyššieho zákonodarného zboru dvanásť dní pred riadnymi parlamentnými voľbami boli zákony, ktoré majú preukázateľné výrazné ekonomické dosahy na stabilitu verejných financií a štátneho rozpočtu,” skonštatoval predseda ZMOS-u.

    Tréger tiež dodal, že tieto vládne návrhy by mali byť v riadnom pripomienkovom konaní s priestorom na vyjadrenie argumentov, faktov a postojov relevantných sociálnych partnerov.

    „Mestá a obce na Slovensku majú priame skúsenosti s mnohými zákonmi, ktoré neboli predmetom rokovania na úrovni sociálnych partnerov a cítime ich mnohé negatívne dosahy,” doplnil.

    Na mimoriadnej schôdzi majú poslanci rokovať o vládnych návrhoch zákonov, ktorými sa má zvýšiť prídavok na dieťa, zaviesť 13. dôchodok a zrušiť zákon o diaľničnej známke.

    O všetkých troch bodoch by mal parlament rokovať v skrátenom legislatívnom konaní.

    Do programu schôdze sa zaradil aj návrh na vyslovenie nesúhlasu s Istanbulským dohovorom.

    Schôdzu iniciovali poslanecké kluby Smeru-SD a SNS.

    - Reklama -