Z utečenky je celebrita. Prespávala na budapeštianskej stanici a teraz o nej natočili film

    0
    Utečenci na maďarsko-rakúskej hranici v rakúskom Nickelsdorfe (Autor: SITA)
    Spolu so svojou sestrou prišla Mardiniová do Európy ako mnoho iných migrantov na vratkých člnoch cez more. Posledné kilometre vraj so sestrou plávali za člnom, aby sa spolu s ďalšími šestnástimi ľuďmi na palube dostali až k európskym brehom. Chcela sa dostať do vytúženého Nemecka, ale namiesto toho sa musela vraj istý čas skrývať pred políciou a prespávať na budapeštianskej hlavnej železničnej stanici. 
     
    Mardiniová sa nakoniec dostala ďalej do Európy, ale na Budapešť a negatívne zážitky z maďarskej metropoly nezabudla. Pripomenuli jej ich nedávne medzinárodné plavecké preteky, ktoré zhodou okolností usporiadali naši južní susedia práve v hlavnom meste. „Bol to úplne iný pocit, keď ma už teraz ostatní akceptovali,“ vraví plavkyňa zo Sýrie v rozhovore pre denník La Stampa. 
     
    Keď sa dozvedela, že bude plavecký šampionát v Budapešti, bola šokovaná a nebola si tak celkom istá, či sa na ňom vôbec chce zúčastniť. „Žila som na ulici a nemohla som odísť zo stanice, pretože polícia nás naháňala a hranice Nemecka boli uzavreté,“ spomína Mardiniová. 
     
    O jej osude utečenky, z ktorej sa stala úspešná športovkyňa, vznikla už kniha aj film, ktoré majú byť vonku už čoskoro. „Je to neuveriteľné. Znamená to, že môžete nájsť cestu a vyniknúť napriek všetkým prekážkam. Utečenci sa cítia ako odpad a ak o tom sami seba presvedčia, začnú sa tak správať,“ myslí si Mardiniová.
     
    Príbeh tejto ženy, ktorá utiekla zo Sýrie, má pomerne šťastný koniec, tisícky ľudí však prichádzajú ročne o život v snahe dostať sa cez more do Európy. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU
     
    - Reklama -