Z troch škandálov jeden? Predražená konferencia TechMatch, parkovanie v Petržalke a martinský dlh. Čo majú spoločné? Divili by ste sa

    0
    Branislav Šafárik, riaditeľ vládnej agentúry Slovak Business Agency (Autor: SBA)
    Nie je novinkou, že Slovensko sa posledné týždne topí v korupčných škandáloch. Startupovú a IT komunitu na Slovensku pobúrili celkové náklady na konferenciu TechMatch, ktorú od pondelka organizuje štátna agentúra Slovak Business Agency. Náklady dosiahli vyše 1,4 milióna eur, pričom zahrňujú také položky, ako sú dídžej za tritisíc eur, wifi pripojenie za 12-tisíc eur, mobilná aplikácia pre podujatie za 15-tisíc eur či vystúpenie hlavného rečníka 60-tisíc eur. Voda okolo SBA ešte ani nesadla a na svetlo sveta vyšiel ďalší predražený projekt štátnej agentúry, ktorým je sťahovanie jej sídla za vyše 5 miliónov eur do najnovšieho bratislavského bizniscentra. Prešľapy má na svedomí riaditeľ SBA Branislav Šafárik, ktorému za trest obmedzil minister hospodárstva niektoré právomoci, najmä uzatvárať zmluvy. 

    Predražené parkovanie

    Pripomeňme, že pred niekoľkými týždňami ParlamentnéListy.sk informovali o výbere predraženého projektu nového parkovacieho systému v Petržalke, dodávateľom ktorého je firma EEI, s.r.o. Ceny projektov ďalších dvoch uchádzačov sa ani len neporovnávali. Súťaž prebehla bez konzultácie so zastupiteľstvom, ktoré nemalo dosah na nastavenie kritérií, pričom poslanci sa o nej údajne dozvedeli len z webovej stránky. Zarážajúce na celej veci bolo aj to, že bola vypísaná ako verejná obchodná súťaž a nie verejné obstarávanie. Limit na zadávanie zákazky je 5 miliónov eur. Zmluva s EEI, s.r.o. bola pritom podpísaná na 4.999.999 eur. To znamená, že starosta a úrad splnili zákon o jedno euro. Ak by sa vyberal víťaz formou verejného obstarávania, zvyšní dvaja uchádzači by nemohli byť vylúčení počas jeho trvania.

    Chobotnica má jednu hlavu

    Ako súťaž o nový parkovací systém v Petržalke súvisí so súčasnými kauzami SBA? Šéf SBA Branislav Šafárik je totižto aj podpredsedom Slovenského rastového kapitáloveho fondu, ktorý je 93% spoločníkom spomínanej akciovej spoločnosti EEI. Petržalský miestny poslanec za klub Poctivej koalície Vladimír Dolinay odhalil, že „Podľa výpisu z obchodného registra obe firmy, SRKF a EEI sídlia v tej istej budove na Laurinskej 18 v Bratislave. A v tejto istej budove má sídlo aj advokátska kancelária Tora Legal, ktorá sa pred pár mesiacmi zviditeľnila zastupovaním mesta Martin v spore o kontroverznú pohľadávku,“ povedal pre ParlamentnéListy.sk Dolinay a škandál rozvádza vo svojom blogu. Toru Legal si pritom bez zastupiteľstva a bez súťaže za 2 milióny eur vybral primátor Martina a podpredseda Siete Andrej Hrnčiar.
     
    „Čo majú teda spoločné konferencia TechMatch, petržalské parkovanie a právnici mesta Martin?,“ pýta sa Dolinay a zároveň si odpovedá: „Sprevádza ich plytvanie, podozrenie, že súťaž iba predstierali a že ich hlavní aktéri si z nejakých záhadných dôvodov podávajú kľučku v rovnakej budove v centre Bratislavy.“ Petržalský poslanec preto spoločne s kolegami plánuje podať podnet na Úrad pre verejné obstarávanie. Pripomína taktiež, že v týchto dňoch začal konanie z vlastnej iniciatívy aj Najvyšší kontrolný úrad. „Aby neskonštatoval obligátnu formulku, že všetko je v súlade so zákon, dodáme podnet na ktoré ďalšie konkrétne procesy sa má zamerať, aby niečo neprehliadol,“ dodáva Dolinay.
     
    - Reklama -